Judecătorii de la Tribunalul și Judecătoria Sibiu au pus mână de la mână și au amenajat o cameră specială unde să fie audiați minorii. Copiii ajung în această postură atunci când părinții lor divorțează- o traumă pentru ei. Așa că atunci când stau de vorbă cu judecătorul care decide cu cine va rămâne copilul, atmosfera trebuie să fie una destinsă, apropiată de lumea micuților. Până acum însă la Sibiu copiii erau ascultați într-o cameră rece, care arăta ca un birou dintr-o instituție publică. Acum însă, lucrurile s-au schimbat.
În mare parte transformarea se datorează avocatului Mădălina Scutelnicu, care a pornit o campanie în acest sens. Colegii magistraților sibieni din alte județe le-au luat-o înainte și au amenajat astfel de încăperi.
VEZI AICI CUM ARĂTA ÎNAINTE CAMERA DE LA SIBIU PENTRU ASCULTAREA MINORILOR
Dar, până la urmă, și la Sibiu s-a reușit acest lucru. O cameră rece, cu două scaune și un birou a fost transformată într-una colorată, plăcută, decorată cu lucruri și jucării pe placul copiilor. Totul a fost posibil datorită faptului că președintele Tribunalului Sibiu a spus ”Da, se poate face” și judecătorilor care au strâns bani și au cumpărat cele necesare.
CITEȘTE AICI ÎNTREAGA POVESTE PE BLOG-UL MĂDĂLINEI SCUTELNICU
Mădălina Scutelnicu, avocatul care a pledat mereu pentru o astfel de încăpere spune că i-au dat lacrimile atunci când a intrat în camera specială și a văzut cât de primitoare este. ”Camera specială pentru audierea minorilor în procesele civile era absolut necesară. Trebuie să se schimbe acele vremuri în care copiii erau ascultați prin birourile judecătorilor sau, mai rău, pe holurile instanței. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. Iată că și la Sibiu s-a reușit amenajarea unei veritabile Camere speciale, în care copilul este întâmpinat cu căldură, cu empatie, și ascultat într-un mediu prietenos și vesel. Îi felicit pe domnii judecători Liviu Anchidin, președintele Tribunalului Sibiu, și pe doamna judecător Codruța Mitrofan, președintele Judecătoriei Sibiu, datorită cărora a prins viață acest proiect care se dezvoltă la nivelul întregii țări. Noi, ca sistem judiciar, trebuie să protejăm starea emoțională a copilului care ajunge, fără voia lui, să calce pragul instanțelor. Tocmai acesta este rolul Camerelor speciale de audiere”, spune Mădălina Scutelnicu, avocatul sibian care a pledat la nivelul întregii țări pentru amenajarea unor astfel de spații.
CITEȘTE AICI POVESTEA DE VIAȚĂ A AVOCATULUI MĂDĂLINA SCUTELNICU
Sibianca Mădălina Scutelnicu a devenit cunoscută după ce a scris povestea ”Doamna cu pantofi albaștri” în care detalia cum o judecătoare și-a făcut timp să asculte un copil, chiar dacă pe birou avea zeci de dosare. Povestea a devenit virală (CITEȘTE-O AICI), iar apoi a apărut blogul Mădălinei, în care se regăsesc multe povești de viață.