polițiștii din botoșani cer ajutorul colegilor din sibiu ca să prindă hoți de catalizatoare
foto: arhivă

Polițiștii din Botoșani se confruntă cu primul furt de catalizatoare de mașină, astfel că cer ajutorul colegilor din județele din țară unde au mai avut loc astfel de evenimente. În Sibiu, fenomenul furturilor de catalizatoare auto este deja cunoscut, astfel că polițiștii de aici ar putea ajuta la identificarea autorilor în cazul în care este vorba despre o grupare infracțională.

O tânără în vârstă de 23 de ani și-a găsit, vinerea trecută, mașina fără catalizator, așa că a anunțat poliția, notează monitorulbt.ro. Hoții au acționat cel mai probabil în noaptea de 18 spre 19 februarie, când au tăiat țeava de eșapament și au plecat cu acea piesă auto.

„A fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind efectuate in rem în vederea identificării autorilor”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care a adăugat că acesta ar fi primul caz de acest gen aflat în atenția anchetatorilor.

Polițiștii din Botoșani cer ajutorul colegilor din Sibiu

Cazul vine la puțin timp după ce polițiștii au prins doi tineri care timp de patru luni au furat piese auto, din mai multe județe. Hoții au fost prinși în flagrant la sfârșitul lunii ianuarie, în municipiul Râmnicu Vâlcea, după ce au reușit să dezmembreze mai multe catalizatoare de pe mașini, dar polițiștii spun că aceștia ar fi avut la activ cel puțin 20 de furturi de acest gen comise în Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna.

CITEȘTE ȘI: Hoți de catalizatoare de mașini arestați – Acționau și la Sibiu

La Sibiu, de exemplu, într-o singură noapte s-au comis patru astfel de furturi. Suspecții erau doi tineri tineri de 23 și respectiv 33 de ani, din București și Călărași, iar la capturarea acestora au contribuit polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor a Inspectoratului General al Poliției Române, în colaborare cu polițiști din celelalte județe.

„Vom face și noi schimb de informații cu colegii din țară pentru a vedea dacă este vorba de o grupare infracțională”, a adăugat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Hoții vând catalizatoarele cu 700 de lei

Furtul de catalizatoare a luat amploare în România începând cu 2019. Hoții sunt nevoiți să se bage pe sub mașini și, cu ajutorul unui flex pe baterii, taie piesa și o scot de pe toba de eșapament. Atacurile au loc de regulă pe timp de noapte, în cartiere periferice și în zonele neiluminate, după ce hoții s-au asigurat că pot acționa.

Pe piața second hand, un astfel de catalizator pentru VW Golf 4 costă undeva între 400 și 700 de lei, însă, dacă cineva dorește să cumpere piesa nouă, din magazin sau de la vreo reprezentanță auto, prețul crește până la aproape 1.000 de euro. Că aceste piese au ajuns să fie căutate o recunosc și cei care dezmembrează mașini. Astfel, pe multe platforme online de profil, cei care anunță că dezmembrează autoturisme scriu din start că mașinile nu au catalizator.

Sursa: monitorulbt.ro

Ultima oră

Comentariul meu