Semn rău - În Germania au scăzut salariile pentru prima dată după 14 ani

Primele semne de scădere economică din cauza pandemiei apar în Germania. Pentru prima dată din 2007 salariile au scăzut, scrie agerpres.ro.

În termeni nominali, câştigul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 comparativ cu 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1%, informează AFP.

Acest recul „a fost influenţat în principal de criza coronavirusului”, a precizat Destatis.

Economia germană a înregistrat în 2020 un recul istoric de 5% al Produsului Intern Brut, ca urmare a efectelor pandemiei şi a restricţiilor introduse în contextul pandemiei.

„Este pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice în 2007” când veniturile din salarii au scăzut în Germania, subliniază Destatis.

Cu toate acestea, Oficiul federal de statistică a precizat că nu a luat în calcul alocaţiile pentru şomajul parţial, de care au beneficiat milioane de salariaţi pe parcusul anului trecut. Această schemă „a permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi”, estimează Destatis.

Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economiei a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

În 2020 scăderea salariilor a fost însoţită de o creştere a şomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, faţă de 5% înaintea crizei sanitare.

Ultima oră