O plimbare cu mocănița este una din cele mai frumoase experiențe pe care un turist sau, de ce nu, un sibian, le poate avea în județ. Doar că pentru cei câțiva kilometri de șină pe care poate să meargă mocănița, cei care se ocupă de întreținerea ei, depun eforturi uriașe. În încercarea de a o menține pe șine, reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței au cerut ajutor la Ministerul Transporturilor.
Mihai Blotor, președinte Asociatia Prietenii Mocanitei, alături de Adrian Echert, co-vicepreșdinte USR PLUS Sibiu, au fost la Ministerul Transporturilor, de unde au plecat cu promisiuni pentru ca proiectul mocăniței nu doar să meargă mai departe, ci să fie dezvoltat.
”⏺️Macazurile (schimbătoarele de cale), despre care am aflat nu demult că vor fi mutate în Mureș, rămân momentan în Sibiu.
⏺️ Pentru a reuși să acceseze fonduri europene nerambursabile este necesar ca dreptul de administrare sau proprietate pentru terenuri, linii să fie transferat la Consiliul Județean Sibiu printr-o Hotărâre de Guvern. În acest sens, CJ Sibiu a făcut demersuri din 2017 solicitând dreptul de administrare. Aceasta e cea mai viabilă soluție pentru a se putea investi în patrimoniul Mocăniței.
⏺️ Prietenii Mocăniței vor să ducă în hala din Hosman locomotivele mocăniței aflate în Sibiu și un vagon aflat în București în administrarea CENAFER. Dar pentru asta este nevoie de trecerea lor în proprietatea sau administrarea CJ. Reprezentanții CENAFER au fost de acord cu acest aspect și vom căuta cele mai rapide modalități de transfer.
⏺️ S-a găsit deschidere din partea CFR pentru a pune la dispoziție materiale și componente originale pentru restaurarea unei părți din traseul mocăniței
⏺️ Clădirile și proprietățile ce au fost în administrarea Societății Feroviare de Turism (actualmente în insolvență) și au fost vândute către persoane private în general fără documente care să respecte toate rigorile legale reprezintă una din problemele mai greu de rezolvat. Multe dintre ele sunt monumente istorice dar au fost și sunt modificate ilegal de cei care le au în proprietate. Aici așteptăm ajutor din partea administratorului judiciar”, sunt reușitele obținute la București și detaliate pe pagina de Facebook a lui Adrian Echert.