Fostul director RAR Sibiu, cercetat într-un alt dosar - Punea în circulație „bombe” pe patru roți
FOTO: rarom.ro

Fostul director de la RAR Sibiu, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni de corupție, este cercetat, totodată, într-un alt dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Ioan Cătălin Oțetea, fostul director de la Registrul Auto Român (RAR) Sibiu, este acuzat de infracțiuni de corupție în dosarul „Mită la RAR” – un dosar care, de departe, seamănă cu un scenariu de film polițist. Funcționarii inculpați în cadrul dosarului deschis pentru luare de mită la RAR foloseau coduri și nume de bărbați care se schimbau periodic, astfel încât să se creeze un cerc închis în care să nu pătrundă persoane străine. Silviu, Marius sau Mihai erau nume stabilite de funcționari cu complicii lor pentru a-i încurca pe anchetatori.

CITEȘTE AICI CUM SE LUA MITA LA RAR SIBIU

Funcționarii corupți de la RAR acordau calificativul „bun tehnic” cu ocazia inspecției tehnice, în mod discreționar, vehiculelor necorespunzătoare tehnic. În acest fel, au fost puse în circulație, contra unor sume de bani, mașini periculoase pentru traficul rutier, existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omenești.

În luna mai a anului trecut, 16 persoane, printre care și șeful Oțetea, au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție și complicitate la fapte de corupție.

Oțetea mai are un dosar în care este cercetat

Pe lângă dosarul „Mită la RAR”, Ioan Cătălin Oțetea, fostul director RAR Sibiu, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru fals intelectual și pentru nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor. În același dosar este cercetat și un fost inginer RAR Vâlcea.

„În dosarul nr.1470/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, prevăzută de art.321 alin.1 Cod penal și nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor, prevăzută de art.340 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, prim-procurorul Rizea Emanuel.

Mai exact, înainte să ajungă director la RAR, Ioan Cătălin Oțetea, ca administrator al unui service autorizat unde se realiza ITP-ul, a pus în circulație vehicule care nu ar fi trecut sub nicio formă de inspecția tehnică periodică. Cu ajutorul directorului, vehiculele treceau cu brio de ITP astfel că aveau liber să circule pe drumurile publice cu riscul de a fi „bombe” pe patru roți.

Dosarul în care e cercetat Oțetea a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu încă din anul 2018. Potrivit articolului 321, aliniatul 1 din Codul penal, falsul intelectual se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani. De asemenea, potrivit art. 340, alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin 1 Cod penal, nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ultima oră