bilanț de pandemie- sibienii au mers mai puțin la spital, dar au asaltat medicii de familie
Foto Arhivă

Anul 2020 a însemnat o suprasolicitare a sistemului sanitar românesc, inclusiv cel sibian. Bolnavii de covid 19 au ajuns cu miile la Spitalul Județean unde au fost tratați pentru această boală. Cei cu alte afecțiuni însă s-au adresat în număr mult mai mic medicilor din spital. Asta se reflectă în sumele decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu. În schimb însă, au crescut decontările către medicii de familie cărora și s-a dat posibilitatea de a-și dubla numărul de consultații zilnice.

În anul 2020, al pandemiei, sibienii au fost reticenți în a se adresa medicilor din spital. Probabil s-au temut de virusul pe care l-ar fi putut lua din aglomerările din spital, așa că au preferat să amâne anumite consultații sau intervenții chirurgicale. ”Adresabilitatea sibienilor, vorbim de cei cu alte patologii decât covid, a fost semnificativ mai mică în anul 2020 fată de 2019. Vedem asta din cheltuielile raportate către CJAS. De exemplu, la ortopedie am decontat cu 40% mai puțin, pe bolile cardiovasculare cu 25% mai puțin, îngrijiri la domiciliu scădere de 30%, concedii medicale plătite cu 3 milioane de lei mai puțin, adică 3%.”, spune Vasile Spinean, directorul CJAS Sibiu.

Acest lucru ar putea avea însă repercursiuni pe termen lung. ”Deocamdată acestea sunt statisticile. Nu știm ce se va întâmpla în viitor, dar, este posibil ca amânarea controalelor medicale sau a intervențiilor să ducă la acutizarea afecțiunilor și atunci pe viitor acestea să fie mai greu de rezolvat și cu costuri mai mari”, spune Vasile Spinean.

Medicii de familie supraaglomerați

În același timp însă, sibienii s-au adresat în număr mai mare medicilor de familie. Acest lucru se datorează faptului că, în contextul pandemic, acestora li s-a permis dublarea numărului de consultații- de la 4 la 8 consultații pe oră. Iar faptul că o parte dintre acestea s-au putut realiza online a crescut semnificativ numărul pacienților consultați de medicii de familie.

Un cabinet al unui medic din familie a încasat o sumă record anul trecut, pe lună. I-au fost decontate servicii medicale de 36.898 de lei. La polul opus, într-una din lunile anului trecut un alt cabinet a primi de la CJAS 1.707 lei. ”Deconturile pentru medicii de familie se fac pe cabinet. Aici ar putea fi vorba despre un cabinet cu doi sau mai mulți medici, de aici suma mare decontată. Și este vorba și despre pacienții înscriși la un medic de familie. Deconturile pentru copii și persoane peste 70 de ani sunt mai mari de exemplu. apoi intervin sporurile pentru mediul rural, care și acestea diferă în funcție de zonă. sunt mulți factori”, explică Vasile Spinean.

 

Ultima oră

Comentariul meu