În ultimii ani, roboții industriali au revoluționat industriile producătoare. Multe industrii încorporează acum unul sau mai mulți roboți în procesele lor de fabricație. Acest lucru a fost în mare parte atribuit numeroaselor avantaje ale roboților industriali pentru industriile de fabricație, cum ar fi creșterea productivității, rentabilitatea rapidă a investițiilor și reducerea costurilor în procesele de fabricație.
Roboții industriali sunt clasificați în două grupuri, și anume, roboții colaborativi și industriali. Înțelegerea clară a modului lor de funcționare și a principalelor diferențe dintre cele două vă poate ajuta să faceți o alegere în cunoștință de cauză cu privire la tipul de automatizare cel mai potrivit pentru nivelul dvs. de producție.
Indiferent dacă sunt tradiționali sau colaborativi, roboții industriali pot fi aplicați în diverse domenii pentru a automatiza procesele de producție. Aceste zone includ;
- Sudarea cu arc
- Manipularea materialelor
- Îngrijirea mașinii
- Sudură în puncte
- Alegerea, ambalarea și paletizarea
- Pictură
- Lipirea, pulverizarea materialelor și etanșarea adezivă
- Asamblare,
- Tăiere mecanică, lustruire, șlefuire și debavurare.
A vedea cum pot fi încorporați roboții în procesele de fabricație duce la întrebarea de un dolar, care este cel mai bun robot de utilizat pentru producția dvs.? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegeți în mod clar obiectivele dvs. de automatizare și spațiul pe care l-ați rezervat echipamentelor dvs. de automatizare.
De asemenea, este recomandabil să știți dacă procesele dvs. sunt fixe sau nu. Toți acești factori vă vor ajuta să faceți o alegere în cunoștință de cauză dacă alegeți un robot industrial tradițional sau un robot colaborativ.
Acest articol va analiza unele dintre diferențele semnificative dintre roboții industriali colaborativi și tradiționali.
Colaborare versus roboți industriali tradiționali
Implementare: roboții industriali tradiționali necesită de obicei abilități extinse atunci când vine vorba de programare. Programarea unui robot industrial convențional poate dura zile sau chiar săptămâni până la configurare.
Cu toate acestea, roboții colaborativi sunt de obicei ușor de implementat. O persoană necalificată poate programa și configura un robot colaborativ în câteva minute.
Nivelul de producție: în mod ideal, roboții tradiționali sunt de obicei potriviți companiilor mari producătoare, cu volume mari de producție pe perioade lungi.
Pe de altă parte, coboturile sunt proiectate pentru producții cu volum redus. Coboturile sunt, de asemenea, potrivite pentru producția cu amestec ridicat, deoarece pot fi implementate pentru a îndeplini sarcini noi.
Rentabilitate rapidă a investiției: datorită prețurilor competitive, ușor de utilizat și integrării interne, roboții colaborativi minimizează foarte mult costurile inițiale în timp ce accelerează integrarea, ceea ce duce la o rentabilitate rapidă a investiției pe o perioadă scurtă.
Cu toate acestea, roboții tradiționali sunt de obicei scumpi, necesită o integrare extinsă a sistemului și un operator calificat care duce la investiții colosale în avans, care pot dura mult mai mult pentru a reveni la investiție.
Flexibilitate: roboții tradiționali sunt de obicei închiși la podea. Odată ce devin operaționale, nu necesită mutarea lor dintr-un loc în altul. Acestea au fost considerate sigure indiferent de viteza lor de producție, deoarece sunt păstrate și închise într-un anumit site.
Pe de altă parte, Coboturile sunt de obicei mai ușoare și pot fi mutate dintr-un loc în altul pentru a îndeplini diverse sarcini. Acest lucru se adaugă la flexibilitatea cobotilor, deoarece aceștia pot fi montați pe pereți și tavan. Coboturile sunt, de asemenea, echipate cu efectoare multiple pentru a le ajuta în sarcini care necesită prinderi și burghie.
Parteneriat cu oameni: în timp ce roboții tradiționali sunt de obicei proiectați și programați pentru a finaliza sarcini automate cu o interacțiune umană redusă sau deloc, roboții de colaborare sunt proiectați să funcționeze alături de lucrătorii umani.
Angajații umani pot lucra eficient alături de coboti cu accidente minime. Cobotii sunt echipati cu senzori care simt atunci când un om se apropie, făcând cobotul să se oprească sau să-i reducă viteza de producție. Roboții tradiționali nu au acești senzori și, prin urmare, nu pot funcționa alături de lucrătorii umani. Roboții tradiționali sunt de obicei ținuți în spatele gardurilor sau cuștilor pentru a preveni accidentele.
Concluzie
Roboții industriali tradiționali și roboții colaborativi au avantajele și dezavantajele lor, după cum se evidențiază în diferențele lor de mai sus. Înțelegerea nevoilor dvs. de producție, obiectivele pe termen lung pe care doriți să le atingeți și cantitatea de spațiu pe care o aveți ar trebui să vă ghideze să selectați ce roboți funcționează cel mai bine pentru dvs.