Angajații de la Centrul de vaccinare Sibiu - Câștigă și 90 de lei pe oră

Centrul de vaccinare anti covid de la Redal Expo, singurul din Sibiu, a început activitatea efectivă pe data de 18 ianuarie, când au fost vaccinați primii sibieni. Atunci însă, totul a fost organizat pe repede-înainte, pentru că centrele trebuiau deschise în toată țara, chiar dacă nu erau stabiliți nici termenii, nici modalitățile de angajare sau selectare a personalului. Acum însă lucrurile s-au așezat, angajații au primit contractele și o dată cu ele au aflat sumele cu care vor fi plătiți.

La centrul de vaccinare din Sibiu sunt angajați 2 coordonatori de centru, 6 medici (din care 4 medici detașați de Primăria Sibiu de la cabinetele medicale școlare), 14 asistente și 4 registratori. Zilnic, de luni până vineri, centrul funcționează de la ora 8 la 20.

Bani impozabili

Sumele pentru  care cei care lucrează la Centrul de vaccinare lucrează sunt stabilite în articolul 6 din Ordinul nr. 73/2021:
„Pentru activitatea realizată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 personalul medico-sanitar şi registratorii medicali, cu excepţia personalului delegat sau detaşat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferenţiat în baza contractului de prestări servicii, după cum urmează:
a) 90 lei/oră pentru medici;
b) 45 lei/oră pentru asistenţi medicali;
c) 20 lei/oră pentru registratori medicali.”

Conform Ordonanței de Urgență nr. 3 / 2021, din aceste sume se va reține impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Bani de la Ministerul Sănătății

Fondurile pentru plata salariilor celor care activează în cadrul Centrului de vaccinare vin de la Ministerul Sănătății.

Cei patru medici detașați de la cabinetele medicale școlare au deja contracte încheiate cu Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat în baza cărora își desfășoară activitatea în cabinetele școlare, fondurile pentru salarizarea acestora provenind de la Ministerul Sănătății, prin DSP Sibiu. Pentru orele prestate peste programul normal, precum și cele prestate sâmbăta și duminica, se încheie contracte de prestări servicii în baza căror vor fi plătiți cu tarifele prevăzute în actele normative menționate.

Restul personalului centrului de vaccinare va fi remunerat în baza Ordonanței nr. 3 și a Ordinului nr. 73/2021, prin contracte de prestări servicii. Primăria Sibiu va face plata acestor sume, din fondurile primite de la Ministerul Sănătății, prin DSP Sibiu, în baza documentelor justificative depuse de personalul centrului.

Contracte semnate cu întârziere

Personalul care lucrează în Centrul de vaccinare semnează abia acum contractele de prestări servicii. ”Contractele de prestări servicii cu cei doi coordonatori au fost încheiate, iar restul personalului centrului a primit contractele pentru parcurgerea prevederilor și semnarea acestora”, precizează Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Întârzierea perfectării actelor a fost cauzată de faptul că până săptămâna trecută nu au existat metodologiile necesare, nici măcar cele care stabileau condițiile de ocupare a posturilor. Din acest motiv a fost schimbată din funcție Cristina Chelcea, cea care a asigurat coordonarea centrului încă de la început. Funcția de coordonator trebuie ocupată de un medic specialist, iar Cristian Chelcea nu este medic specialist.

 

Ultima oră