mitropolitul ardealului după ce un bebeluș a murit înecat în cristelniță - ”botezul se face prin afundare”

Cazul bebelușului din Suceava care a murit după ce a fost botezat în cristelniță a iscat noi și noi controverse și discuții. Tot mai multe voci se ridică împotriva felului în care se desfășoară Taina Botezului. S-a făcut deja și o petiție prin care se cere alegerea unei modalități mai ”prietenoase” cu bebelușii. ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, are însă o variantă proprie, transmisă foarte scurt.

CITEȘTE AICI DETALII DESPRE TRAGEDIA DE LA SUCEAVA

Duminică, o familie din Suceava și-a botezat bebelușul de doar șase săptămâni. Copilul a fost băgat cu totul în apă de către preotul care l-a botezat. Imediat după, bebelușul s-a simțit rău, iar părinții au sunat la ambulanță. Un echipaj SMURD l-a resuscitat și l-a transportat la spital în stare gravă. Din păcate, bebelușul a murit a doua zi dimineața.

Cazul de la Suceava readuce în discuție o problemă controversată, reluată ori de câte ori se petrece o astfel de tragedie: schimbarea felului în care sunt botezați bebelușii. Încă de luni dimineața, în mediul online a început să circule o petiție prin care se cere acest lucru și care semnată deja de mii de români.

Petiție anti afundare

„Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, este solicitarea Declic către Biserica Ortodoxă Română, după ce un copil a murit în urma scufundării în cristelniță, în timpul botezului. „Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!”, spun cei de la Declic. Potrivit lor, ritualul botezului se poate face prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu „cu smuceli și chiar brutalitate”.

”Nu a existat malpraxis”

Deși ar fi fost un moment bun pentru a aduce lămuriri despre Taina Botezului și cum se pot evita astfel de tragedii, ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a preferat să răspundă foarte scurt solicitării Ora de Sibiu. ”Botezul de face prin afundare. Niciodată, dar niciodată, nu a fost un caz de malpraxis. Nu am ce comenta. Mulțumesc”

Și la Sibiu, în anul 2009, s-a petrecut o astfel de tragedie. Bebelușul unei familii din Hașag a murit tot după ce a fost botezat.

CITEȘTE AICI CE S-A ÎNTÂMPLAT LA HAȘAG

 

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu