Mai ai nevoie de anvelopele de iarnă? Iată ce trebuie să știi!

Cu siguranță clima din România s-a schimbat drastic în ultimii ani, iar din această cauză, de cele mai multe ori, zăpada întârzie să apară. Odată cu lipsa apariției frigului sunt foarte mulți șoferi care devin confuzi cu privire la echiparea mașinii pentru iarnă. Tocmai de aceea, este necesar să consulți cât mai multe informații din surse sigure pentru a-ți răspunde la această întrebare. 

 

Iată tot ce trebuie să știi despre echiparea mașinii pe timp de iarnă!

  1. Ce spune legea?

Codul Rutier este destul de ambiguu în ceea ce privește legile pentru dotarea mașinilor. Acesta prevede mai exact că autovehiculele care circulă pe drumurile cu gheață, polei sau acoperite de zăpadă trebuie echipate cu anvelope de iarnă, fără a fi menționată o anume perioadă de început și de final. Pentru că există foarte mulți români nedumeriți de temperaturile variabile de afară, trebuie să existe un compromis! Este recomandat să schimbi cauciucurile când termometrul prezintă constant mai puțin de 6 grade Celsius.  

Practic, odată cu venirea toamnei, chiar dacă nu este frig, ar trebui pregătite și schimbate pneurile pentru iarnă, pentru că un astfel de cauciuc are o aderență mult mai bună atunci când plouă sau șoseaua prezintă urme de polei. Prima zăpadă poate apărea oricând, iar șoferii nepregătiți vor face cozi interminabile la service-ul auto. Nerespectarea regulilor aduce românilor o amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinsă între 9 și 20 de puncte, însoțită și de reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. Așadar, chiar dacă poliția nu precizează prea clar ce ar trebui să facă soferii, este indicat să iei din timp aceste măsuri pentru siguranța ta și a celor din jur.

Cum verifici starea anvelopelor

Dacă ești o persoană care petrece foarte mult timp conducând, este necesar să verifici starea anvelopelor o dată pe lună și înainte de orice plecare la drum lung. Această verificare este necesară pentru a știi dacă ai nevoie de unele noi sau de echilibrarea si alinierea roților. Un test foarte precis și extrem de folositor poate fi făcut astfel: Introdu în șanțurile cauciucului o monedă de 50 de bani – dacă este acoperită până la jumătate sau aproape complet este momentul să îți cumperi un nou set de pneuri. Odată ce temperaturile cresc peste +7 grade Celsius, este momentul să treci la cauciucurile de vară pentru a evita riscurile folosirii celor de iarnă pe o vreme călduroasă. 

Care sunt anvelopele pentru iarnă?

Pneurile potrivite pentru iarnă trebuie să aibă o anumită inscripție: „Ms”, ”M+S” sau „M&S”, adică „mud” și „snow” (noroi și zăpadă). Motivul pentru care șoferii sunt obligați să își echipeze mașina pentru iarnă cu aceste anvelope, constă în construcția lor specială care te ajută ca autovehiculul tău să aibă o cât mai bună aderență pe suprafețe de drum accidentate. 

Marcajul anterior trebuie să fie însoțit și de semnul alpin (un fulg de nea într-o creastă de munte, sau trei piscuri). Fi foarte atent la anvelopele all season, pentru că nu sunt considerate omologate pentru zăpadă dacă nu au una din inscripțiile de mai sus! 

Așadar, dacă vrei să circuli fără probleme și îți dorești ca mașina ta să fie în conformitate cu reglementările actuale, ia în considerare sfaturile de mai sus!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică