video: biroul din vârf de munte - cum arată o zi din viața jandarmilor montani din sibiu

Jandarmii montani, alături de salvamontiști, sunt oamenii care au grijă ca turiștii să fie în siguranță. Salvatorii ajung cu greu până la „biroul” lor din masivul Făgăraș. Se afundă în zăpada mai mare de un metru pentru a interveni, în caz de nevoie, în sprijinul oamenilor.

Jandarmii montani pleacă de acasă, din Sibiu, înspre „biroul” din vârful muntelui, încă de la primele ore ale dimineții. Se urcă în telecabina de la Bâlea Lac, iar apoi, timp de o oră, merg pe jos, printr-o zăpadă mai mare de un metru, până la baza de salvare. Acolo se află sediul lor – locul la care cu greu ajung pentru a se asigura că turiștii sunt în siguranță.

„Jandarmii montani din masivul Făgăraș, cei care au grijă ca turiștii, destul de mulți chiar și în această perioadă, să fie în siguranță, au la activ zeci de misiuni de salvare desfășurate în condiții extreme, viscol puternic, vizibilitate redusă, temperaturi mult sub limita înghețului sau zone greu accesibile. Sunt oameni care niciodată nu au spus nu se poate. Știu pe dinafară fiecare bucățică din acești munți și împreună cu colegii de la Salvamont și-au pus de multe ori viața în pericol pentru a o salva pe a celor care aveau nevoie de ajutor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, România.

Drumețiile pe munte în timpul iernii – Cum rămânem în siguranță

Jandarmii montani nu vor să descurajeze pe nimeni să facă drumeții pe munte pe timp de iarnă, doar fac o serie de recomandări pe care trebuie să le respectați pentru a fi în siguranță:

  • Informați-vă din timp asupra traseului propus, precum şi asupra programului de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
  • Consultați prognoza meteorologică înainte de a pleca la drum;
  • Purtați echipament adecvat zonei de munte;
  • Nu plecați pe munte dacă ați consumat băuturi alcoolice;
  • Folosiți numai traseele marcate şi să nu vă abateți de la acestea;

Dacă vă aflați în dificultate pe munte, apelați numărul unic de urgenţă 112, precizând următoarele: datele de identificare, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Ultima oră

Comentariul meu