Viața artiștilor este invidiată de mulți în mod pozitiv. Gândul de celebritate, oameni care te recunosc pe stradă sau care te apreciază din plin, ne încântă pe toți, dar rareori ne întrebăm ce au făcut acești oameni înainte ca să obțină acest lucru.
Cu siguranță, cel mai important lucru este talentul. Mulți artiști ajung faimoși deoarece provin din familii bogate care le-au permis și i-au susținut financiar pentru a se putea realiza. Acesta nu este și cazul lui Dan Raul Pintea. Sibianul a absolvit Facultatea de Arte de la Cluj și la scurt timp după s-a angajat ca și grafician la o companie din Cluj. Deși îi plăcea ce a făcut în facultate, simțea că menirea lui nu este cea de a sta la birou toată ziua și de a munci pe calculator. Simțea și știa că vrea să facă artă în adevăratul sens al cuvântului.
A renunțat la tot pentru artă
Începutul a fost greu. S-a mutat la Sibiu, conștient de faptul că fără o sursă stabilă de venit, va fi greu, însă dorința de a face artă a învins orice teamă, dându-i curaj tânărului să creadă în propriile puteri și să-și urmeze visul – acela de a dovedi că se poate trăi din artă, dacă o faci cu ”dragoste”.
Cum s-a născut brandul ”Dragoste”
Majoritatea lucrurilor frumoase se întâmplă spontan și pe neașteptate, așa a fost și în cazul lui Dan Pintea. Cuvântul i-a venit într-o seară, când se afla la o petrecere.
”În seara respectivă am avut acea defulare și am scos din mine ce e mai important pentru un artist, și anume, sufletul. Luam pe toată lumea în brațe și ziceam cuvântul ”dragoste”. Mi-am propus că vreau să trăiesc din pasiunea mea, din artă, și pasiunea mea s-a transformat într-un cuvânt palpabil, dragoste, pe care îl puteam pune pe un tricou. Eu voiam să arăt că pot să trăiesc din ceea ce îmi place să fac, adică din dragoste.” spune artistul.
Dan a povestit că la baza a tot ce a creat, stă pasiunea.
”Cuvântul reprezentativ putea fi ”pasiune”, dar nu are aceeași greutate ca dragostea, de aceea am rămas aici și m-am oprit la cuvântul ăsta. Am valorificat cuvântul și am exploatat toate valențele dragostei, tot felul de expresii, de citate-exemplu, vorbe. Conceptul este unul foarte complex, poți transmite atât de multe mesaje printr-un singur cuvânt.” a mai relatat Dan Pintea.
Cum a ajuns pasiunea la nivel de afacere
Petru Dan, dragostea înseamnă artă. Iar proiectul sau a pornit tocmai din ambiția de a trăi numai din arta pe care o creează, fără să facă alte compromisuri. Fiind grafician, a decis să-și scrie pe un tricou cuvântul-simbol. Întâmplarea a făcut ca primul tricou vândut să fie și cel mai scump. Poate că acesta a fost și momentul în care a simțit că a luat decizia corectă și că merită să lupte în continuare pentru a-și realiza visul.
”Primul tricou a fost vândut întâmplător. L-a văzut o americancă și i-a plăcut foarte mult. Am zis că i-l dau, dar ea a insistat să-l cumpere. S-a oferit să-mi dea 100, inițial nu știam ce, apoi a zis că dolari. Mi s-a părut extraordinar de mult, dar m-am bucurat și am înțeles că este o sumă văzută de cineva ca fiind valabilă pentru ceea ce fac.”, relatează artistul sibian.
Dan a început de jos, cu vânzări mici, pe la festivaluri sau pe internet. Neavând resurse financiare pentru a investi, tânărul povestește că a fost nevoit să supraviețuiască cu un buget de 5 lei pe zi.
”Dacă nu vindeam, nu aveam cu ce să cumpăr alt tricou. Practic, am făcut totul din tricou în tricou. Îmi luam câte cel mult 5 lei pe zi și cu acești bani eram nevoit să supraviețuiesc”, spune Dan Pintea.
Nevoia te învață
Din cauza lipsei de resurse, Dan a trebuit sa fie inventiv, a fost nevoit să se descurce și să găsească diverse metode pentru a clădi noi trepte pe scara succesului.
”Foloseam multe produse reciclate, fiecare tub de vopsea sau orice altă resursă materială era exploatată la maxim. Dacă tubul de vopsea era pe terminate, mai turnam niște apă în el și mai foloseam la ceva, inventam o chestie nouă”, a mai declarat pentru Ora de Sibiu Dan Pintea.
Tehnicile sunt diverse, dar toate conțin ”ingredientul secret”
Dan spune că în activitatea sa aplică și cunoștințele dobândite în facultate, folosind în cea mai mare parte tehnicile de la grafică. Cea mai mare dorință a artistului a fost cea de a reuși să facă totul pur. Nu a vrut să fie ceva superficial, de aceea nu a folosit niciodată tehnici care se fac la print shop. Piesele care ies din mâna lui sunt adevărate și vin din interiorul sufletului.
”Fiecare tricou are o parte din mine, practic, mi-am pus sufletul pe fiecare tricou. Numai din scris de mână se poate simți. Nu e ceva mecanic, e de mână, simți greșeala din om, simți că e unic si diferit, altfel decât celălat. Fiecare tricou e diferit chiar daca scrie dragoste pe toate, fiecare are ceva aparte. Vreau să transmit și un mesaj prin acest brand, nu e o afacere, e un ”statement”, să facă toată lumea ce-i place cu pasiune, cu adevărat, să-și urmeze visul, pentru că se poate.”, spune artistul sibian.
Tehnicile folosite sunt descoperite și adaptate de el. Unele modele au fost descoperite din ideile clienților, evoluând de la scrisul cu un marker simplu, la vopsele și produse speciale, de calitate.
”Dacă vrei cu adevărat ceva, crezi în asta și lupți – vei obține”
Dan Pintea a trecut peste multe provocări pentru până a ajuns în acest punct. A făcut multe sacrificii, a depus efort și a muncit din greu pentru a ajunge astăzi un exemplu care demonstrează că orice este posibil.
”Scopul meu a fost să ajung să trăiesc din pasiunea pe care o am, să trăiesc din dragoste. Am încercat să fac tot ce mi-a stat în puteri pentru a-mi realiza visul, pentru a-mi pune amprenta pentru ceea ce fac. Dacă vrei cu adevărat ceva, crezi în asta și lupți, cu siguranță vei obține. Visul meu de a avea o galerie este realizat. Dragoste Gallery este locul care mă reprezintă, locul unde fac artă”, a concluzionat artistul.