Redeschiderea școlilor din județul Sibiu în data de 8 februarie depinde de rata de incidență cumulată din fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT). În prezent, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) așteaptă ordinul comun încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, pentru a vedea care sunt scenariile în care vor funcționa unitățile de învățământ.
La începutul lunii februarie, elevii din județul Sibiu vor afla în ce condiții se vor redeschide școlile. Atunci se vor concretiza scenariile de funcționare incluse în ordinul comun încheiat între ministerul Sănătății și cel al Educației.
„Noi așteptăm ordinul comun al ministerului Educației și ministerului Sănătății, care va veni în 2-3 februarie. După care, vom ști cum funcționăm, în funcție de rata de incidență cumulată. Se iau în calcul cele trei scenarii și în funcție de această rata de la nivelul fiecărui UAT se va aplica acel ordin”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.
Care sunt posibilele scenarii
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, în urmă cu câteva zile, că scenariile de începere a școlii exclud sistemul hibrid, întrucât acesta s-a dovedit ineficient din punct de vedere educațional. Scenariile anunţate rămân aceleaşi, sub rezerva analizei evoluţiei epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină.
Primul scenariu ar fi ca toți elevii să revină la școală. Cel de-al doilea scenariu ar fi acela ca preșcolarii, elevii din ciclul primar dar și elevii din anii terminali (cei care susțin Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat) să revină la școală. Iar cel de-al treilea scenariu este ca toți elevii să rămână la sistemul de învățământ online. În toate cele trei cazuri se va lua în considerare rata de infectare cu noul coronavirus din fiecare UAT. Dacă rata este mică, elevii se întorc în bănci. Dacă crește din nou, elevii învață doar online.
După ce ordinul comun va ajunge la IȘJ, se vor face verificări în unitățile de învățământ pentru a vedea unde mai este nevoie de materiale sanitare.
Câți profesori din Sibiu se vaccinează
În ceea ce privește vaccinare cadrelor didactice din Sibiu, 50% dintre acestea și-au exprimat dorința de a se vaccina în etapa a doua. Deși s-a dat startul programărilor pe plarforma națională, nu toți vor reuși să se vaccineze până la revenirea în clase. Mulți dintre profesori au o programare validă abia în luna martie, iar unii dintre ei sunt programați chiar și în alte județe, potrivit purtătorului de cuvânt al IȘJ, Constantin Dincă.