alianța națională a organizațiilor studențești cere luarea de măsuri împotriva profesorului de la inginerie care jignește studenții

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) reacționează în urma dezvăluirilor făcute de studenții din Sibiu cu privire la comportamentul profesorului Eugen Bîrsan, care predă fizică la Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS. Federația solicită luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii abuzurilor, acordarea respectului cuvenit studenților și informează studenții cu privire la mecanismele de care dispun pentru semnalarea acestor abateri, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR, scrie edupedu.ro.

Reacția ANOSR vine în urma cazului profesorului de la ULBS, care a fost înregistrat de studenți, în timpul mai multor cursuri, când îi jignea. Acesta i-a spus unei studente că „e penibilă”, după ce tânăra i s-a adresat cu formula „domn profesor”.

CITEȘTE ȘI: Mărturia unui alt student al lui „Domn’ Profesor” – ”Am avut parte de calvarul vieții mele”

Studenții au prins curaj și au trimis către Ora de Sibiu zeci de minute de înregistrări în care profesorul, în loc să predea fizică, le ține lecții de „etică” studenților, adresându-le cuvinte precum șobolani, nesimțiți sau mojici. DETALII AICI.

CITEȘTE ȘI: Studenții de la Inginerie au depus o plângere împotriva lui Eugen Bîrsan

Reporterii Ora de Sibiu au luat legătura cu profesorul Eugen Bîrsan. Acesta spune că nu a vrut să jignească studenții, ci le-a oferit o critică constructivă. VEZI AICI CE SPUNE PROFESORUL

Conform art. 303 din Legea educației naționale, prevedere introdusă de ANOSR, evaluarea cadrelor didactice de studenți este obligatorie, iar rezultatul evaluării este public. Cu toate acestea, lipsa măsurilor luate de universități în baza evaluărilor determină neîncrederea studenților în relevanța acestui instrument, deși astfel abaterile dezvăluite în spațiul public puteau fi rezolvate.

Prin urmare, ANOSR solicită universităților:

  • să publice rezultatele evaluării cadrelor didactice pe site-ul propriu, evidențiind clar aspectele pozitive și abaterile sesizate;
  • să informeze studenții despre măsurile efective luate în baza evaluării lor, demonstrând că evaluarea studenților este analizată temeinic și are o finalitate;

De asemenea, studenții au dreptul de a sesiza Comisia de etică (din care face parte minim un student reprezentant) pentru a semnala abaterile vădite de la Codul de etică și deontologie profesională universitară, prin atitudinile nepotrivite față de aceștia. Universitatea are obligația de a publica anual un raport privind sesizările depuse și modul de soluționare a acestora. Nu în ultimul rând, studenții pot depune o sesizare în baza art. 317 din Legea educației naționale la registratura universității pentru semnalarea unei abateri disciplinare. Deși nu ar trebui să mai discutăm de situații de acest tip în mediul universitar, ele se dovedesc a fi prezente, încălcând drepturile studenților și demotivându-i în parcursul lor academic.

„Nu avem cum să spunem că aceste episoade triste sunt străine de învățământul superior românesc și au apărut brusc odată cu învățământul online. Mutarea activității didactice în online doar a scos la iveală în ultimele luni diferite atitudini incalificabile ale unor cadre didactice. Deși sporadice și fără dorința de a generaliza, ele sunt grave și pun sub semnul întrebării capacitatea mecanismelor universității de a depista, remedia sau, la nevoie, sancționa aceste abateri. Dacă procedura de evaluare a cadrelor didactice s-ar respecta întocmai literei și spiritului legii, cu siguranță nu am mai fi martorii acestor evenimente” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Sursa: edupedu.ro

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Toate demersurile și discuțiile pe care le fac aceste N asociații studențești incep cu ” studenți au dreptul…” ,dar nici una nu vorbește de responsabilitate lor a studenților,de obligațiile lor față de școală ,cadrul didactic! Pe ce lume am ajuns ,serios,suntem la cheremul lor , trebuie să facem cum spun ei mereu,pe bune! Învață prea mult ,ore prea multe ,etc. Sunt stresați ,tot timpul ii deranjează ceva ,dar nu se uita nimeni când ei jignesc și cum vorbesc cu profesorul in clasa ,sau școală! Asta nu o mai vederi ,sau remarcați ,asociația lui Mitica X? Asociații peste asociații,atîta știți,drepturi peste drepturi ,dar îndatorirea voastră de elevi ați uitat o ,e zero! Rușine! Cei care au făcut acele înregistrări ilegale ,care contravin legilor de protecție a datelor cu caracter personal sa fie trași la răspundere în ședința consiliului profesoral și să răspundă în instanță pentru lezare și defăimare și încălcarea dreptului la privat. Au făcut înregistrare deși nu au voie să facă acest lucru!! Sa răspundă penal acum , pentru că știau acest lucru! Deci ei pot încalcă legile bine merci ,nu! Nu ar fi mai bine daca studenți și elevi ar face școală singuri,când vor și cum vor ,că se pare că nimic nu le convine ! Daca erau pe timpul lui Ceaușescu ,ce mai spunea ,nimic ! Punea mâna pe carte și învață în loc să se ocupe de prostii!

  2. Toate demersurile și discuțiile pe care le fac aceste N asociații studențești incep cu ” studenți au dreptul…” ,dar nici una nu vorbește de responsabilitate lor a studenților,de obligațiile lor față de școală ,cadrul didactic! Pe ce lume am ajuns ,serios,suntem la cheremul lor , trebuie să facem cum spun ei mereu,pe bune! Învață prea mult ,ore prea multe ,etc. Sunt stresați ,tot timpul ii deranjează ceva ,dar nu se uita nimeni când ei jignesc și cum vorbesc cu profesorul in clasa ,sau școală! Asta nu o mai vederi ,sau remarcați ,asociația lui Mitica X? Asociații peste asociații,atîta știți,drepturi peste drepturi ,dar îndatorirea voastră de elevi ați uitat o ,e zero! Rușine!

    1. Se observa cum cadrul didactic semnat Octavian (probabil chiar acest Birsan) nu a deschis niciodata vreo carte ca sa observe ca ordinea corecta e „virgula”, apoi „spatiu”, dar da lectii, si mai mult, regreta vremurile lui Ceausescu cand putea jigni fara sa fie tras la raspundere