consiliere pentru sute de femei din valea hârtibaciului pentru deschiderea propriei afaceri în domeniul agricol

Sute de femei din Valea Hârtibaciului vor beneficia de cursuri gratuite de alfabetizare, de consiliere pentru dezvoltarea abilităților și pentru deschiderea propriei afaceri în domeniul agricol, în cadrul primului Centru Digital pentru Femei din județul Sibiu.

Asociația Hosman Durabil și Fundația Orange inaugurează primul „Centru Digital pentru Femei” din județul Sibiu. Timp de un an de zile, 230 de femei din Valea Hârtibaciului, vulnerabile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de cursuri gratuite de alfabetizare digitală, consiliere pentru dezvoltarea abilităților specifice, dar și de sfaturi pentru deschiderea propriei afaceri în domeniul agricol.

consiliere pentru sute de femei din valea hârtibaciului pentru deschiderea propriei afaceri în domeniul agricol

Proiectul „Centrul Digital pentru Femei” va contribui în mod direct la revitalizarea regiunii prin acces la informație și încurajarea egalității de șanse cu ajutorul tehnologiei. Acesta va fi coordonat de asociația Hosman Durabil, cu implicarea activă a organizației A.L.E.G.

„Comunităţile marginalizate au nevoie de sprijin cu echipamente şi cu deprinderea abilităților pentru a se bucura de noile tehnologii şi a-şi îmbunătăţi viaţa. Ne-am dorit un astfel de proiect pe Valea Hârtibaciului şi mă bucur că vom pune bazele Centrului Digital chiar anul acesta. Ne va ajuta să întărim comunităţile locale şi să facem faţă mai bine oricărei crize”, a menționat Gabriela Cotaru, Vice Președinte al asociației Hosman Durabil și manager de proiect.

consiliere pentru sute de femei din valea hârtibaciului pentru deschiderea propriei afaceri în domeniul agricol

„În ultimele luni, am văzut mai clar ca oricând, ce mare nevoie avem de competenţe digitale ca să supravieţuim. Am întâlnit femei care datorită abilităților de a comunica online, s-au salvat din violenţă domestică, au putut continua să lucreze de la distanţă și să aibă astfel un venit, şi-au putut ajuta copiii la lecţii”, a declarat Camelia Proca, președinte al Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.).

În completarea cursurilor de utilizare a calculatorului, proiectul propune și alte direcții, construite în jurul a trei elemente specifice zonei: muzică, turism și agricultură. Tinerele pot descoperi tainele fotografiei digitale și ale meseriei de DJ în cadrul unor ateliere practice, susținute de Coralie de Gonzaga, artist vizual și DJ de origine franceză, stabilită în Sibiu.

”Nu ne-am născut egali în viață, dar cunoașterea este libertate. Datorită proiectului, unele femei vor avea șansa să descopere o altă lume și să aibă acces la instrumente care le-ar putea schimba oportunitățile și standardele de viață. Sunt foarte mândră că am fost invitată să-mi prezint domeniul, vreau să arăt că poți transforma ceea ce îți place într-o profesie. Sper că va crea unele vocații, sau cel puțin va genera o gândire despre femeile antreprenor, în domeniul cultural”, spune Coralie de Gonzaga.

De asemenea, femeile interesate să-și deschidă propria afacere în domeniul agricol (producția și vânzarea de semințe tradiționale) sau al ecoturismului / turismului gastronomic vor fi îndrumate de echipa Hosman Durabil, dar și de parteneri specializați precum asociația Eco Ruralis.

“Femeile din mediul rural au cea mai mare contribuție la bunăstarea familiilor și comunităților lor, iar rolul acestora în producția de hrană și în administrarea resurselor naturale (sol, apă, biodiversitate) este esențial în societate. În mod istoric țărăncile sunt recunoscute ca fiind păstrătoarele semințelor de cultură, care reprezintă mai mult decât un mijloc de producție, ele fac parte din patrimoniul nostru genetic cultural. Această experiență este baza pe care trebuie să construim viitorul femeii rurale, în care munca femeilor să fie răsplătită și respectată”, a declarat Stela Zămoiu, membră a comitetului de coordonare a Asociației Eco Ruralis.

Lansat de Fundația Grupului Orange în anul 2015, programul „Centrul Digital pentru Femei / Women’s Digital Centers” include 320 de centre în 23 de țări și a susținut de-a lungul timpului peste 40.000 de femei în situații dificile de viață. În România, programul a fost lansat în anul 2018, în București, alături de Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică