lămuriri despre vaccinare - important pentru cardiaci și cei care au avut sau au covid-19

Etapa a doua de vaccinare împotriva noului coronavirus a început, luni, și în județul Sibiu. Mai bine de 900 de persoane programate s-au prezentat la centrele de vaccinare, unde le-a fost administrat serul. Chiar dacă într-un timp foarte scurt s-au epuizat locurile disponibile din județ pentru vaccinare, mulți sibieni au încă nelămuriri cu privire la unele aspecte. Mulți se întreabă dacă pot face vaccinul chiar dacă, recent, au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, sau dacă persoanele cardiace ori femeile gravide se pot vaccina.

Dacă am fost sau sunt infectat cu COVID-19 mă pot vaccina?

Multe persoane se întreabă dacă pot face vaccinul, chiar dacă au fost infectate cu noul coronavirus. Potrivit informațiilor publicate pe platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19, persoanele care au trecut deja prin boală se pot vaccina.

Cât despre persoanele care se vaccinează și au COVID-19 în acel moment, fiind asimptomatici, acestea nu vor avea reacții adverse severe, ci doar o creștere a răspunsului imun.

Ce se întâmplă dacă sunt depistat pozitiv între cele două doze de vaccin

Directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea, a precizat, pentru Ora de Sibiu, că este posibil ca după prima doză de vaccin administrată, să apară simptome specifice COVID-19, însă acest lucru nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării. Dacă sunt depistat cu COVID-19 după prima doză de vaccin, cea de-a doua doză se va administra abia după 28 de zile de la ultima zi de izolare.

„Este posibilă dezvoltarea de simptome specifice COVID-19 la scurt timp după administrarea primei doze a vaccinului dezvoltat de BioNTech / Pfizer, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării. În urma studiilor clinice s-a stabilit ca răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Vaccinarea cu a doua doză se poate face, dar după încheierea perioadei de convalescență de 28 zile”, precizează colonelul Daniel Chelcea.

Ce trebuie să faci dacă apar reacții adverse în urma vaccinări

Până în prezent, în județul Sibiu, nu s-au înregistrat reacții adverse majore la persoanele vaccinate. Cele mai comune dintre reacții sunt durere la locul injectării sau alergii minore. În cazul în care apar aceste reacții, trebuie să discutăm cu medicul de familie.

„La apariția unor reacții alergice minore, la persoane vaccinate împotriva COVID-19, se contactează medicul de familie, pentru a decide dacă este vorba despre o reacție adversă, sau doar o coincidență. Ulterior, medicul va face și recomandările adecvate pentru tratament”, spune colonelul Daniel Chelcea.

VEZI AICI CUM DECURGE PROCESUL DE VACCINARE LA SIBIU

Vaccin anti-covid după administrarea vaccinului gripal

În prezent, nu există studii în ceea ce privește administrarea vaccinului anti-covid concomitent cu alte vaccinuri. Directorul DSP vine cu precizări suplimentare referitor la acest aspect. „Administrarea Comirnaty concomitent cu alte vaccinuri nu a fost studiată. Se poate administra la distanță de minim 14 zile după vaccinul gripal”, spune acesta.

Totodată, nu există studii cu privire la interacțiunea acestui vaccin cu alte medicamente.

Persoanele care iau anticoagulante se pot vaccina?

Vaccinul se face intramuscular, astfel că persoanele care iau tratament cu anticoagulante își pun întrebarea dacă se pot vaccina. „În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze”, precizează directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea.

Femeile însărcinate se pot vaccina?

Experiența legată de utilizarea Comirnaty la femeile gravide este limitată. „Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale. Administrarea Comirnaty în timpul sarcinii trebuie avută în vedere numai dacă beneficiile potențiale depășesc orice riscuri potențiale pentru mamă și făt”, precizează colonelul Daniel Chelcea.

Alcool sau tutun înainte de vaccinare?

În ceea ce privește consumul de alcool sau tutun înainte sau după vaccinare, nu există informații referitoare la restricții.

Directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea, spune că vaccinarea împotriva coronavirusului are atât o importanță individuală, cât și pentru comunitate.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 are în primul rând o importanță individuală, pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. De asemenea, vaccinarea are o mare importanță pentru comunitate. Este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, pentru a scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații”, precizează Chelcea.

Ultima oră

Comentariul meu