cum se pot vaccina cei care nu au prins loc pentru programare
Sursa foto: Profimedia

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat, la Digi24, că deși centrele de vaccinare sunt disponibile, dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru a putea imuniza la capacitate maximă.

Acesta a explicat că perioada de programări va fi extinsă pentru 20 de zile iar pe măsură ce se vor elibera locuri sistemul le va repartiza celor înscriși pe platformă, conform Digi 24.

cum se pot vaccina cei care nu au prins loc pentru programare
“Centrele de vaccinare sunt deja disponibile. Degeaba putem crea aceste programări, pentru că ele nu se pot crea în același interval de timp, pentru că nu sunt suficiente doze.

Ce vom încerca din această săptămână este să extindem perioada cu încă 20 de zile pentru a putea da drumul la programări și pe platformă se va putea crea o posibilitate să ne putem programa și să rămânem în așteptare.

În momentul în care se eliberează un loc, sistemul să ți-l aloce și persoana respectivă să fie notificată. Se va face o programare directă în centrul din localitatea care persoana respectivă bifează că locuiește sau are rezidența sau în județul pe care l-a selectat ca fiind județ de domiciliu.

Aplicația se dezvoltă din această săptămână și va permite unui număr mult mai mare de persoane să se înscrie în platforma de programare și ulterior să fie alocate unor centre de vaccinare pe măsură ce apar locuri libere”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a asigurat că nu vor apărea sincope în aprovizionarea cu dozele de vaccin.

„Vom primi săptămânal tranșele de vaccinuri. Această diferență pe care o pierdem în această săptămână o vom recupera în a doua jumătate a lunii februarie”, a explicat Gheorgiță.

A cincea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 doze, va sosi în România luni, 18 ianuarie.

În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu săptămâna 25 ianuarie, cu cantități crescute începând cu săptămâna 15 februarie, potrivit sursei citate.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin pentru cei care nu se prezintă la programare

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că în cazul în care o persoană programată pentru vaccinare nu se prezintă sau nu poate primi doza, din motive de sănătate, cei care sunt pe lista de așteptare să fie notificați pentru a se imuniza.

“Această listă de așteptare poate prelua și ne dorim să preia inclusiv acest rol. Dacă sunt persoane care nu se prezintă din varii motive conform programării pe care o au sau se regăsește la centrul de vaccinare o contraindicație – ex. pacientul are febră și nu poate fi vaccinat – să fie notificate pesoanele din lista de așteptare din a etapa a II-a să se prezinte în timp util pentru efectuarea vaccinării.

În situația în care suntem realmente puși în fața faptului să avem doze care se pot irosi și să nu mai avem cui să le administrăm, orice persoană în acea situație poate să beneficieze de vaccinare, pentru că doar n-o să aruncăm doze și să rămână nefolosite.

În situația asta este important să încercăm să identificăm persoanele care au cea mai mare nevoie de acele doze, respectiv persoane care ideal sunt programate a doua sau a treia zi și care pot fi mobilizate să se prezinte la centrul de vaccinare, pentru că noi nu aflăm în ultimul minut că nu mai avem persoane programate. Putem ști din timpul zilei câte persoane mai avem pe lista de așteptare și câte doze disponibile.

O coordonare bună la nivelul fiecărui centru de vaccinare ne asigură o rată maximală de utilizare a dozelor”, a declarat acesta.

Sursa: Digi 24

Ultima oră

Comentariul meu

Publică