Salariul minim va crește cu trei procente și va ajunge la 2.300 de lei. CCR cere Parlamentului să decidă cu cât va crește punctul de pensie, scriu stirileprotv.ro.
Curtea Constituțională a dat miercuri dreptate Guvernului, care a contestat legea pensiilor modificată în Parlament, și le solicită celor responsabili să stabilească mai clar cu cât trebuie să crească punctul de pensie.
Aproape un milion si jumătate de români, adică un sfert din totalul angajaților din România sunt plătiți cu salariul minim, majorat cu 3,1%.
De la valoarea de până acum a salariului minim de 2.230 de lei, angajatii vor primi din această lună cu 70 de lei în plus brut.
Asta înseamnă că, în practică, ei vor rămâne cu 40 de lei mai mult.
Florin Cîțu, premierul României: “Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie, este destul timp. Și astfel salariul minim va crește cu 3% peste rata inflației”.
Decizia vine într-o perioadă cu multe nemulțumiri. Este deja a doua zi de proteste în fața Guvernului și a Ministerului Muncii.
Angajații de la stat sunt supărați că salariile lor au fost înghețate de la începutul anului.
Florin Stoica, secretar generat sindicatul penitenciarelor: “Cerem să respecte legea, să primim acea doime din legea salarizării, votate de Parlament. Nimic altceva”.
Polițiștii amenință cu blocarea activității.
Marius Iconaru, secretar general Sindicat Europol: “Vom refuza să verificăm persoanele carantinate și izolate. Nu vom mai face ore suplimentare”.
CCR cere Parlamentului o nouă lege pentru pensii
Iar subiectul pensiilor este din nou un cartof fierbinte. Curtea Constituțională a dat dreptate Guvernului care printr-o contestație a încercat să blocheze majorarea cu 40% a punctului de pensie dorită de PSD.
Motivul invocat de CCR este că ultima lege nu a fost completă și cere un nou act legislativ din Parlament.
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: ”În Parlament trebuie să lămurească ce se întâmplă cu legea pentru că spune Curtea astăzi după declararea acestei legi ca neconstituțională, nu mai există niciun test de lege care să spună cât este valoarea punctului de pensie”.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Majorarea cu 40% ar presupune un efort bugetar de 138 de miliarde de lei, aproape imposibil de susținut”.
Ministrul Muncii ar fi de acord cu o majorare sustenibilă din punct de vedere financiar.
Raluca Turcan: “Nu cred că este momentul să vindem iluzii. Anul acesta este un an în care trebuie să suportăm din punct de vedere financiar consecințele unui an anterior de criză economică suprapusă peste criza sanitară”.
Premierul Florin Cîțu a declarat deja că bugetul pe 2021 se va construi cu un deficit de 7% din PIB, adică 70 de miliarde de lei.
Cam cu cât au contribuit românii până acum la Pilonul 2 de pensii.
„Aproape un milion si jumătate de români, adică un sfert din totalul angajaților din România ” adică în România sunt 6 milioane de angajați doar? La o populație de 19 milione? Ba sunteți siguri?