examenul de bacalaureat adaptat la pandemie - elevii și dascălii vin cu propuneri
foto arhivă

Bacalaureatul se apropie cu paşi repezi, iar elevii din România au de pregătit multe exerciţii la matematică şi zeci de eseuri la limba română.

În vreme ce elevii spun că ar fi ajutor să se scoată din materie, profesorii nu văd în asta o soluție. Ministrul Educației spune că programa va fi adaptată, informează Mediafax.

Alesia Mazilu, elevă în clasa a 12-a la un liceu din Constanţa, face ore online de aproape un an. De fapt, spune eleva, a fost mai mult un an mai mult de pauză, decât de învăţat.

„Nu neapărat că ar trebui să ne scoată materia de pe semestrul II, de exemplu, însă ne-ar fi de mai mare ajutor. Pentru că şi anul trecut s-a scos, ei au avut doar un semestru în care n-au fost la şcoală, noi am avut un an în care n-am fost la şcoală şi este cu atât mai greu”, a spus Alesia Mazilu, elevă în clasa a XII-a.

În schimb, unii profesori nu văd adaptarea materiei de examen o soluţie.

Adrian Enache, profesor de matematică la liceul Nicolae Iorga din Bucureşti, crede că toţi elevii şi profesorii ar fi avut timp să îşi pună la punct programa pentru bacalaureat.

„Dacă se prelungeşte pandemia, reducem exigenţa? Reducem nivelul? Ce câştigăm? Dacă anul trecut nu am putut studia derivatele, anul acesta nu putem studia integralele. Şi atunci ce facem? Scoatem şi derivate şi integrale?”, a spus dascălul.

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, încă nu a anunţat cum se va modifica programa pentru Bacalaureat, însăspune că va fi corelată cu realităţile acestui an şi va fi adaptată modului în care elevii au asimilat.

„Programa de examen va fi corelată cu realităţile acestui an şi adaptată modului în care elevii au asimilat şi nu modului în care profesorii au predat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Ce predare serioasa?! Asta e o mare gluma! Nu va mai gândiți numai la orașele mari unde sunt verificați ocazional sau oricum sunt mai atenți. Eu vin dintr-un oraș mic și în jur știu sigur ca exact ca în orașul meu nu se fac orele serios. Mulți profesori și-au luat „vacanta” și au predat doar sa poată spune ca au predat, mulți îți dau un video de pe n et, în link spre un site ori te pun sa transcri din manual fără sa îți explice ceva. Școala online a fost o mare și foarte proasta gluma și majoritatea cred ca am fost nevoiți sa învățăm cum am putut ori sa ne cumpărăm mai multe auxiliare ca să putem învață. Cei ce au terminat acum mult timp școală nu ar trebui sa comenteze când sunt incapabili sa înțeleagă cât de greu e sa înveți online și ca pe lângă stresul care vine normal când ești în clasa a XII-a cu examenul final și cu alegerea unei facultăți și dacă e cazul cu pregătirea pentru probe mai vine și faptul ca nu ți s-a predat foarte mult din ce ai pentru examen și nu reușești sa înțelegi și profesorii refuza sa explice din nou. Înainte de tâmpită intrebare„ai întrebat tu profesorul și a refuzat? “, da, am întrebat, și nu doar eu, mai muti elevi am întrebat. Nu e ca atunci când nu faci o lecție și ai puțin de recuperat. Acum e vorba de semestrul II de pe clasa a XI-a și semestrul I de pe clasa a XII-a, cărora li se adaugă și sem II de pe clasa a XII-a pentru ca și dacă se va face fizic nu ai cum sa înțelegi materia de pe sem II dacă nu ai înțeles materia din clasa a XI-a. Indiferent ce acțiuni de recuperare se fac nu au cum sa ne ajute sa înțelegem tot ce nu s-a predat ori s-a predat prost ori în batjocura doar sa fie. Nu mereu a fost vina profesorilor, unii doar nu se descurca cu predat ul online, însă alții doar profitau și dădeau materialele vistuale ce sunt greu de înțeles după ce tu ca elev te-ai obișnuit sa ți se predea cumva anume, după o alta structura. În alte tari s-a scos examenul de bacalaureat și s-a echivalat cu media mediilor din toți ani de liceu la materiile respective, ceea ce mi se pare ok, însă la noi nu ma aștept la asa ceva asa ca măcar la matematica sa se școală materia care nu s-a predat ca la restul poate ne mai descurcam.Si dacă încă nu s-a înțeles cât am pierdut ei ce nu înțeleg sa se gândească la faptul ca dacă dai BAC-ul la biologie din anatomie adică din clasele a XI-a și a XII-a, noi spre deosebire de cei de anul trecut am pierdut tot inafara de semestrul I de pe clasa a XI-a.

  2. Este nedrept. Profesorii își fac orele cu seriozitate, iar unii din elevi zic ca a fost un an de pauza. Sa le fie rușine!
    Cei care sunt leneși, sunt în pauza de când au intrat la scoala.