Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu având ca parteneri instituții școlare din alte patru țări: Germania (coordonator proiect), Turcia, Spania și Danemarca, derulează programul ERASMUS FOR FUTURE – „Young Europeans facing climate change as common challenge”. Acest program se desfășoară în perioada 01.09.2020 – 31.08.2022, ca proiect de parteneriat cu schimb interșcolar din cadrul programului ERASMUS +, cu nr. de referință: 2020-1-DE03-KA229-077300_2. Proiectul este finanțat de UE prin Programul Erasmus +, Acțiunea cheie 2.
Elevii Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu participă cu deschidere la acest proiect Erasmus+, deși modalitățile de colaborare și învățare sunt modificate de contextul pandemiei de coronavirus. Până în 2022, elevii claselor a IX-a și a X-a vor studia tema schimbărilor climatice, colaborând cu colegi de aceeași vârstă din Germania, Danemarca, Spania și Turcia.
Proiectul are trei etape de desfășurare. În prima parte, elevii vor colecta informații despre cauzele și consecințele schimbărilor climatice care vor fi sumarizate în postere. Aceste postere vor fi prezentate într-o expoziție, pentru ca toate școlile să beneficieze de această experiență. În a doua parte, elevii vor avea provocarea să găsească posibilele soluții legate de schimbarea climatică pe care politicienii le-ar putea implementa la presiunea tinerei generații. Ultima parte a proiectului propune reflectarea asupra măsurilor de protecție a climei, măsuri aplicabile în școli și comunități locale .
Punctele culminante ale proiectului sunt cele trei întâlniri cu toți partenerii programate în Spania, Inca-Mallorca (primăvara 2021), în România, la Sibiu (toamna 2021) și în Turcia, la Spjald (primăvara 2022).
Asocierea școlilor în proiect nu este deloc întâmplătoare. S-au avut în vedere diversitatea culturală și climatică a țărilor implicate în proiect, precum și particularitățile zonale în ceea ce privește aspectele modificărilor climatice.
Școala coordonatoare a acestui proiect european este Hanah-Arendt-Schule din Soest, Germania. Toți partenerii implicați în proiect au avut până acum trei întâlniri online, în care s-au discutat primii pași ai proiectului și în care s-au cunoscut și s-au împrietenit.
Proiectul folosește platforma Twinnspace în care elevii vor pot să încarce filme realizate de ei despre școlile și orașele lor ca modalitate de comunicare și intercunoaștere.
Elevii Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu și colegii lor din Germania, Danemarca, Turcia și Spania se pregătesc nu doar pentru școală, ci și pentru viață!
Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna“ Sibiu
Aleea Turnu Roșu, Nr. 2, 550361 Sibiu
0269-434002; Fax: 0269-433410
E-mail: cnpas_sb@yahoo.com; www.cnandreisaguna.ro