Samsar, obligat de instanță să dea banii înapoi clientului - Mașina vândută avea kilometri dați înapoi

Că majoritatea mașinilor second hand au kilometrajul dat înapoi, o știe toată lumea. Doar că nu toți o și dovedesc și fie închid ochii și cumpără mașina, fie se reorientează. Un samsar din Craiova nu a avut însă norocul ăsta. A fost dat în judecată, a pierdut și a fost obligat să returneze banii, scrie digi24.ro.

Un craiovean care a vândut un autoturism cu 4.300 de euro pe o platformă online a fost obligat de instanță să-i înapoieze banii cumpărătorului, după ce acesta din urmă a descoperit că mașina avea kilometrii dați înapoi. Decizia nu este definitivă. Avocatul Cristian Ene spune că este obligația vânzătorului să verifice și să se asigure că mașina nu are vicii ascunse, cum este kilometrajul modificat.

Într-o astfel de tranzacție, viciile la vedere – zgârieturi, elemente deteriorate – sunt sunt în responsabilitatea cumpărătorului să le observe. În schimb, cele care nu sunt la vedere, cum ar fi kilometrajul modificat sau intervenții la motor, sunt în responsabilitatea vânzătorului, iar acesta trebuie să-l informeze pe client, afirmă avocatul Cristian Ene.

„Cumpărătorul avea posibilitatea să verifice starea uzurii mașinii din punct de vedere vizual și tehnic. Judecătorul a constatat că viciile regăsite la ștergător – era rupt -, tot ce era vizibil la mașină, îi sunt imputabile cumpărătorului. Însă i-a dat dreptate cumpărătorului că s-a aflat într-o stare de eroare din punct de vedere juriric – viciu ascuns – cum că kilometrajul a fost dat înapoi cu peste 200.000 de kilometri. În atare situație, judecătorul aplică dispoziția Codului Civil și constată că era obligația vânzătorului să garanteze cumpărătorul și pentru aceste vicii ascunse. În momentul în care cumpărătorul a mers și a făcut o verificare tehnică a autovehicului la un service autorizat, a constatat că, într-adevăr, cineva umblase la kilometraj, dând înapoi aproape 200.000 km, ceea ce era un lucru important în alegerea mașinii respective”, a declarat Cristian Ene luni, la Digi24.

El spune că vânzătorul trebuie să cunoască toate elementele mașinii, inclusiv cele care nu sunt la vedere, și să facă o fișă completă a autovehiculului.

„Înțelegem din această sentință că vânzătorii sunt obligați să verifice din punct de vedere tehnic și să facă o fișă tehnică a mașinii în momentul în care o vinde și să prezinte realitatea corectă cumpărătorului și să asigure acesta împotriva viciilor ascunse. Însă și cumpărătorul trebuie să manifeste diligență în a verifica tot ce înseamnă defecțiunea tehnică vizibilă, care nu poate ulterior imputa vânzătorului. (…) darea înapoi a kilometrilor sau umblarea la motor fără cunoștința cumpărătorului, aceasta este o culpă exclusivă a vânzătorului”, a mai precizat avocatul.

Ultima oră