În România, există patru mari companii locale care produc carne de melc, iar una dintre ele se află în județul Sibiu, notează zf.ro.
Companiile produc carne de melc în valoare de 50 mil. lei cu 270 de salariaţi. Este vorba de Bioprod (Sibiu), Rolux (Hunedoara), BBG Acces Consult (Tulcea) și Egan Prod (Mureş), conform datelor ZF obţinute din informaţiile publice.
Cel mai mare producător de carne de melc din România este Rolux din Hunedoara cu afaceri de 31,7 mil. lei, cu 16% mai mici ca în 2018 şi 138 de salariaţi. Firma din Hunedoara, deţinută de antreprenori francezi, este cel mai mare exportator pe acest segment de piaţă din România, conform celor mai recente date ale ZF. Compania livrează toată producţia din Haţeg în Franţa pentru că românii nu sunt consumatori de melci. Cei mai mari consumatori de melci sunt francezii şi nemţii, conform datelor furnizate anterior de companie.
De regulă, carnea de melc este trimisă de companiile româneşti la export tocmai pentru că nu există apetit local de consum pentru astfel de alimente.
Fabrica de carne de melc din județul Sibiu se află la Avrig, la poalele munților Făgăraș, în mijlocul unui bazin eco-climatic, potrivit pentru creșterea și dezvoltarea melcului Helix Pomatia, cunoscut și sub numele de „melc de livadă”. Locația fabricii favorizează achiziția melcilor Helix Pomatia dintr-un habitat natural, nepoluat.
Fabrica de la Avrig a fost construită în anul 2008, pe o suprafață de 3.400 de metri pătrați, fiind echipată cu mașinării moderne, în acord cu standardele europene, potrivit informațiilor de pe site-ul web al companiei.
Cele patru firme sunt cele mai mari din domeniu, după CAEN-ul 1020 – Prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor. Este posibil să existe şi altele de mai mici dimensiuni. În economia pieţei producătorilor şi procesatorilor de carne de orice tip, acest segment – al melcilor – este mic, însă e vorba de o nişă cu particularităţile ei.
Sursa: zf.ro