Primăria Sibiu a lansat, în 17 decembrie, o consultare publică pe tema modificării Regulamentului privind taxa de salubrizare pentru a îndeplini o obligație legală pe care o are FIECARE comunitate locală din România. România și-a asumat să colecteze selectiv și să recicleze deșeurile prin responsabilitatea cetățenilor săi și pentru a proteja mediul în care trăim, iar pentru aceasta trebuie să atingem țintele de reciclare a deșeurilor, așa cum o fac multe dintre statele Uniunii Europene.
Având în vedere, numeroasele luări de poziție din partea sibienilor cu privire la această propunere de modificare a Regulamentului, Primăria Sibiu face următoarele precizări:
- Motivul principal pentru modificarea Regulamentului a fost necesitatea implementării instrumentului prevăzut de legislația națională în ceea ce privește colectarea deșeurilor – “plătește pentru cât arunci”. Scopul acestui instrument este acela de a reduce cantitatea de deșeuri reziduale colectate de la populație (pubela neagră), concomitent cu creșterea nivelului de reciclare. România și-a asumat o serie de obligații cu privire la colectarea deșeurilor în urma accesării fondurilor europene disponibile în acest domeniu. Prin urmare, administrațiile publice din întreaga țară au OBLIGAȚIA să transpună aceste măsuri în practică. Precizăm că introducerea instrumentului “plătește pentru cât arunci” a făcut obiectul unui control al Gărzii de Mediu la Primăria Sibiu în 14 octombrie 2020, în urma căruia a dispus implementarea acestui instrument până în data de 31 decembrie 2020, pentru respectarea legii.
- Această obligație legală a fost preluată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu (în care Municipiul Sibiu este membru alături de alte localități din județ) într-o propunere de Regulament cadru care, prin măsurile propuse și modificarea modului de calcul al taxei de salubrizare raportat la volumul și frecvența de golirea recipientelor, să asigure implementarea prevederilor legale.
- În consecință, Serviciul Salubrizare a preluat din prevederile Regulamentului cadru pus la dispoziție de ADI Eco, l-a adaptat situației concrete din Sibiu și a propus două variante de calcul a taxei de salubrizare.
- Înainte de a porni consultarea publică pe tema Regulamentului privind taxa de salubrizare, în 15 decembrie 2020, Primăria Sibiu a invitat consilierii locali la o prezentare online a celor două variante de calcul a taxei: una în funcție de suprafața locuinței și volumul colectat și una în funcție doar de volumul de deșeuri. Trebuie precizat că nici una dintre variante nu ia în calcul numărul de persoane, deoarece legislația impune calculul taxei raportat la volum sau greutate, sau frecvența de golire sau saci personalizați. Consilierii locali au avut astfel ocazia să se pronunțe în legătură cu aceste modificări, iar liderii grupurilor politice din Consiliul Local s-au exprimat în unanimitate pentru introducerea în dezbatere publică a variantei care prevede un abonament cu număr de ridicări prestabilite. Practic, calculul taxei s-ar face în funcție de volumul recipientelor puse la dispoziția sibienilor.
DE CE TAXA DE SALUBRIZARE A AJUNS LA ACEST NIVEL?
- Sibiul nu își îndeplinește țintele de colectare a reciclabilelor. Spre exemplu, în 2020, sibienii trebuiau să colecteze 50% din total deșeuri ca reciclabile sau biodeșeuri, dar au colectat doar 26% separat. De altfel situația nu a fost mai bună nici în 2019 sau 2018. Din acest motiv, Primăria Sibiu a fost nevoită să achite o taxă penalizatoare către Administrația Fondului de Mediu aferentă perioadei 2018-2020 în valoare de 1.911.000 lei.
- Primăria Sibiu va plăti mai mult pentru compostarea deșeurilor. Această creștere a rezultat în urma procedurii de achiziție organizată de ADI Eco pentru gestionarea acestor servicii, tarifele rezultate din oferta câștigătoare depusă de SC SOMA SRL fiind mai mari decât cele practicate anterior. Astfel, în 2020 pentru compostare se plătea 96,6 lei/tonă, dar din acest an se plătește 154,7 lei/tonă, adică cu 62% mai mult. În 2020 s-au colectat 6.733 de tone de deșeuri biodegradabile.
- În 2020 Primăria Sibiu nu a plătit pentru sortarea deșeurilor, contravaloarea fiind achitată de asociațiile de producători de ambalaje. Din 2021 administrația locală va plăti pentru acest serviciu 335,58 lei/tonă, urmare a aceleiași proceduri de achiziție organizată de ADI Eco menționată mai sus. În 2020 s-au colectat 5.540 tone de reciclabil care trebuie sortat.
- Contribuția la economia circulară, o taxă penalizatoare impusă la nivel național pentru fiecare tonă de rezidual care se transportă la groapa de gunoi, a crescut în 2020 de la 30 lei/tonă la 80 lei/tonă în timp ce taxa de salubrizare aplicată sibienilor nu s-a ajustat corespunzător. Taxa nu a fost majorată pentru că Primăria Sibiu a avut la dispoziție o rezervă de bani din taxa încasată în anii anteriori și a folosit-o pentru a achita diferențele. Dacă nu exista această rezervă taxa trebuia stabilită începând din 2020 la aproximativ 15 lei/persoană.
Precizăm că Primăria Sibiu folosește încasările din taxa de salubrizare DOAR pentru plata serviciilor de gestionare a deșeurilor: colectare, transport, compostare, sortare, depozitare și alte taxe aferente. Prin urmare, nivelul taxei s-a stabilit pentru acoperirea costurilor estimate legate de gestionarea deșeurilor.
- Consultarea publică pe tema acestui Regulament a fost inițiată de Primăria Sibiu tocmai pentru a implica cetățenii în această decizie, pentru a exista o cât mai bună transparență. Primăria Sibiu este conștientă că modificările afectează sibienii și din acest motiv s-a cerut părerea comunității, sperând într-un DIALOG constructiv în care cetățenii să ne transmită problemele, iar Primăria să încerce să identifice soluții legale. Anunțul privind consultarea publică a fost preluat în toată presa locală în 17 – 18 decembrie 2020, pe site-ul sibiu.ro, pe pagina de Facebook, prin newsletter-ul la care cetățenii se pot abona pe sibiu.ro. Subliniem încă o dată că Primăria Sibiu continuă să facă eforturi să devină și mai transparentă în decizii, încurajând participarea cetățenilor.
- Consultarea publică se va încheia duminică, 17 ianuarie 2021. Serviciul Salubrizare a primit aproximativ 400 de e-mailuri din partea cetățenilor conținând propuneri, sugestii, reclamații. Acestea vor fi analizate și vor primi răspuns, iar cele viabile se vor insera în Regulament.
- Joi, 14 ianuarie, de la ora 19, ADI Eco în parteneriat cu Primăria Sibiu organizează o dezbatere publică online la care pot participa cetățenii interesați, adresând întrebări la care vor răspunde reprezentanții ADI Eco și cei ai Serviciului Salubrizare din cadrul Primăriei. Vom reveni cu un comunicat de presă referitor la modalitatea de desfășurare a acestei dezbateri.
“Parcurgem toate etapele necesare și normale de consultare și dezbatere în cazul unei decizii care afectează comunitatea. Pe măsură ce se primesc propunerile din partea cetățenilor, acestea sunt analizate, iar cele care pot aduce îmbunătățiri vor fi inserate în Regulament, inclusiv cele mai bune variante pentru reducerea taxei pentru persoanele singure. Ulterior vom organiza o nouă întâlnire cu consilierii locali pentru a agrea cea mai bună și sustenabilă variantă. Dacă nici astfel nu se va ajunge la un acord, nu voi supune aprobării Consiliului Local Regulamentul modificat în ședința din luna ianuarie”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Luați exemplul Elveției…saci personalizați.Functioneaza!
Nu am inteles ce legatura este intre suprafata locuintei si cantitatea de gunoi? La fel nu inteleg de ce trebuie platita taxa pentru o locatie unde nu locuieste nimeni? Sunt pentru plata taxei cat arunci atat platesti, iar pentru asta trebuie implementat un sistem de cantarire cu cartela si plata la kg pentru ca toate platile de depozitare se fac la tona. Stimularea selectarii deseurilor nu se obtine prin cresterea tarifelor ci prin plata deseurilor recuperate (hartie,sticla,plastic,etc) aceasta suma fiind dedusa din plata deseurilor menajere.
nu se vede spiritul de selectare al gunoiului in sibiu
ADI ECO ca firma interpusa pentru management la colectarea gunoiului firma duce la cresterea pretului.
Se vede clar ca sunteti pe nicaieri. Ce are suprafata locuintei cu cantitatea de gunoi?Cei de la SOMA niste mincinosi notorii care acum o sptamana ziceau ca ei nu au marit tarifele iar voi spuneti ca la compostare au majorat,,numai” cu 62%. Cine minte?Din cate stiu compostul se valorifica detul de bine, in magazine majoritatea e din import.Revenind la subiectul colectarii sunt pentru plata cat arunci atat platesti.Pentru asta tot gunoiul aruncat trebuie cantarit si plata la kg. Implementati sistemul si totul e ok, altfel este hotie si furt la drumul mare.Pentru stimularea selectarii nu cresterea tarifului este solutia,ci plata cantitatilor recuperate(hartie,sticla,plastic, etc)
Schimbațiiii firma de gunoi
Pe vremea cand nu se selecta gunoiul plateam jumatate ca in prezent. Acum il dam gata sortat, am curtea ocupata de 4 tomberoane si inca se vrea cresterea tarifului. Daca mi se impune sortarea in 4 containere vreau chirie pe cei 4 mp pe care ii ocupa tomberoanele.
De acord ca se maresc taxele,pentru ca nu le selectam noi suficient. Dar sa se gaseasca o solutie sa fie taxa ok…mai convenabila…nu 430 lei ,mi se pare exagerata. Sunt ff multe persoane singure pensionare care nu isi permit aceasta suma. Si daca imi permit,vreau sa investiti in aparate sa platesc exact cat arunc! Sa nu fie doar lozinca!
Da, corect este sa ” plătești pentru cat arunci”. În definitiv, aceasta taxa este percepută ca fiind contravaloarea serviciului prestat de către cei care asigură acest serviciu. Cum se justifică abonamentul? Cum se justifică plata pe gospodărie si nu pe locatar? Cel care a făcut această propunere cred ca urmărește alte scopuri nu asigurarea plății serviciului prestat. V-ar conveni sa se faca -are cum a amintit cineva aici- un protest cu aruncarea pungilor cu gunoi pe strada, ca in sectorul 1 al Bucureștiului? Mie nu! Si nici nu se va întîmpla așa, pentru că sibienii nu sunt ca cei de pe malurile Dîmboviței.
Există posibilitatea că prin această decizie de scumpire, cu un mod de calcul îndoielnic și arbitrar, (ex: dacă trăiesc singur in 3 camere, nu înseamnă că produc măi multe deșeuri decit dacă aș trăi într-o garsonieră.) Ziceam că este posibil ca o parte a populației să arunce gunoiului in pungi, pe strada, transformind frumosul Sibiu, in sectorul 1, condus de Clotilde. Aspectul respingător al orașului ar necesita mai mult efort de curățenie cît și o diminuare a Nr de turiști.
Contravaloarea reciclabilelor sa fie achitată în continuare de asociațiile de producători de ambalaje, ca și până acum. Adi eco truchează licitații în favoarea Soma, iar sibienii singuri, cei mai defavorizați, plătesc. Tupeu de borfaș au ăștia din PDL, acum că au ajuns la vârful lanțului trofic.
Este corect acolo unde nu locuieste nimeni sa fii obligat sa platesti taxa de salubritate?
De ce mai faceti dezbatere daca nu tineti cont de initiativele comunitatii?
Nu este corecta varianta aleasa. Eu scot tomberonul 1 data la 3 saptamani. De ce sa platesc abonamentul stabilit de dvs in suma fixa? Atunci sa fiu taxat dupa kg care le preia Somam
Nu sunt de acord cu oferta dvs. Este dictatura.
Atun
De ce nu va aliniati si la salarii? Nu va e rusine sa faceti asemenea afirmatii?!
Astia se mint singuri pe fata :))) Soma spune ca nu a marit nici un tarif ramanand 80 lei pe tona.. si primaria sutine ca ei vor mari.. Pentru tampita de la conducerea Municipiului eu nu arunc o tona in 10 ani, asa ca o sa-ti arunc 8 lei/ an sa-ti iei o banana.
Știați ca in sectorul 3 din Bucuresti locuitorii acestuia nu plătesc taxa de salubritate? Aceasta este plătită de către Primarie. Așa ca dacă se vrea, se poate rezolva in favoarea cetățenilor. Este imoral si inechitabil ca o persoana care locuiește singura sa plătească tot cât o familie cu 4 persoane. Corect ar fi plata pe persoana, nu pe locuința. Respect pentru cetățenii orașului Sibiu.
Corect ar fi plata pe cat arunci, cum spun si ei. Dar asta ar insemna cantarit fiecare tomberon si sa foloseasca „cipurile”. Pot sa faca foarte frumos un pret pe ridicare, indiferent ca e tomberonul plin sau gol, ca sa fie ok si pentru ei cand ridica tomberoane doar de jumatate sau mai putin. Suplimentar la acest cost fix sa se adauge costul pe kilogramele de gunoi aruncate.