Deși afară sunt -4 grade celsius, mai mult de o sută de sibieni s-au adunat în Piața Mare, în fața Primăriei, pentru a protesta împotriva majorării taxei de salubritate. Pentru că este vorba de un protest, acolo au venit și jandarmii, pentru a se asigura că totul se desfășoară fără incidente.
UPDATE 2 La ora 16 în Piața Mare s-au adunat peste 200 de sibieni. Unii dintre ei, în semn de protest, au venit cu pungi de gunoi în mâini.
UPDATE 1 Jandarmii veniți la fața locului le cer sibienilor să păstreze distanțarea fizică.
Știre inițială Sibienii sunt extrem de nemulțumiți de propunerea Primăriei de majorare a taxei. ”De ce să plătesc atât? E exagerat. O să predau pubelele, îmi fac o groapă în spatele grădinii și arunc gunoiul acolo”, spune o sibiancă.
”Este inechitate, nu este adevăr. Este o aberație. O persoană nu mănâncă cât cinci, cât o persoană…deci atât și produce gunoi”, spune un sibian.
”Nu sunt împotriva majorării, dacă este nevoie. Dar să se calculeze pe persoană. Și mai e o problemă. eu dacă am două proprietăți, dar una e nelocuită. E normal să plătesc și pentru a doua? Acolo nu produc gunoi, că nu mă dedublez”, spune o femeie revoltată.
”E normal să plătești cât arunci. Altfel e o măgărie. Plăteam undeva la 110 lei pe an, până la peste 400 cât vor, e o mare nedreptate. Și dacă sibienii nu vin acum aici, înseamnă că le place. De unde atât? Mai ales că pensionarii sunt mai atenți, sunt singuri, nu produc atât…”, spune o altă sibiancă nemulțumită.
”Nu îmi permit să plătesc atât. Am pensie 1100, cum să plătesc atât pentru trei persoane?” spune un sibian.
”Nu pot să îmi permit. Sunt singură, fiica mea e singură. noi plătim 1000 de lei, cu care trăim trei luni de zile. Până acum plăteam 133 de lei. De ce să plătesc cât cei care sunt 5 persoane?”, se revoltă o altă sibiancă.
”Am lucrat 38 de ani și am pensie 1038 de lei. Anul trecut plăteam 123 lei pe an și acum să plătesc 43o. Nu se poate așa ceva. De unde să plătesc atât?”, se plânge un pensionar.
”De la cine au învățat ei aritmetica asta? O persoană aruncă cât 10? Cum au calculat ei așa ceva? Să găsească altă soluție”.
”Eu fac 3- 4 kilograme de deșeuri pe săptămână. E aberant să plătesc peste 400 de lei. Dacă selectă, nu se adună atât. Mai duc gunoi la țară, la îngrășământ, cum să plătesc atât dacă sunt singur. e moșia lui Fodor Sibiul? niciunde în țară nu se plătește atât”, spune un alt sibian.