Reprezentanții USR PLUS din consiliul Local au anunțat că nu vor vota proiectul de hotărâre prin care se dorește majorarea taxei de salubritate în municipiu.
”Creșterea excesivă a taxei de salubritate este în aceste zile problema care îi nemulțumește pe sibieni și motivul lor este justificat. Suntem de partea sibienilor și consilierii USR PLUS vor vota împotriva regulamentului, în forma actuală, în ședința de Consiliu Local.
Propunem transformarea problemei taxării gunoiului din Sibiu printr-o modalitate de gestionare europeană, eficientă și echitabilă pentru toți cetățenii. Primăria Sibiu trebuie să găsească urgent soluții pentru a colecta toate taxele, inclusiv de la cei care nu le plătesc. Este exclusiv obligația acesteia de a-i identifica pe cei care nu declară corect numărul de persoane și pe cei care nu plătesc servicii de salubritate. Nu este corect ca cetățenii să plătească mai mult pentru că Primăria nu a știut să managerieze taxele de salubritate și investițiile în colectarea deșeurilor.
Alianța USR PLUS susține:
● Principiul pentru taxa de salubritate „plătești pentru cât arunci” care trebuie să primeze și să fie funcțional. Până când va fi funcțional acest principiu propunem taxarea diferențiată, începând de la 14 RON/lună/persoană și acoperirea diferenței necesare din partea de reciclare și din bugetul local al Primăriei, ca soluție temporară până la implementarea unui sistem funcțional de „plătești cât arunci”. Trebuie însă menținută, anul acesta, taxarea / persoană și nu pe proprietate pentru a nu mai există încă o inechitate;
● Alegerea pachetelor individuale de servicii în cazul în care nu se poate menține sub nicio formă taxarea pe persoană conform OUG 74/2018;
● Urgentarea investițiilor în infrastructura de colectare a deșeurilor pentru blocuri, acolo unde este o problemă și mai mare cu reciclarea, prin introducerea containerelor pe bază de cartelă și supravegherea acestora.
Considerăm că sibienii au nevoie de sprijin mai ales în această perioadă, iar actualul regulament nu este corect făcut, taxarea propusă este inechitabilă și nu face decât să acopere incapacitatea Primăriei Sibiu de a gestiona situația colectării selective a deșeurilor și neplata taxei de către unii locuitori, fiind cauzată și de necesitatea de a acoperi noile tarife de sortare și de compostare care vor fi aprobate la începutul acestui an”, transmit cei de la USR PLUS.