Legea antițigănismului, promulgată - Pedepse cu închisoarea de până la 10 ani
foto: arhivă

Legea privind prevenirea și combaterea antițigănismului a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis, notează AGERPRES.

Conform legii, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani. O organizaţie cu caracter antiţigănist se defineşte ca orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Legea antițigănismului, promulgată - Pedepse cu închisoarea de până la 10 ani

Potrivit actului normativ, simbolurile antiţigăniste sunt drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul. Materiale antiţigăniste sunt imaginile, mesajele text, conţinutul audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul, stipulează proiectul.

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, confecţionează, vând sau răspândesc astfel de simboluri şi între 1 şi 5 ani pentru cei care distribuie sau pun la dispoziţia publicului materiale din aceeaşi categorie. De asemenea, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Sursa: AGERPRES

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. În Sibiu 1 din 5 e țigan, fie că o recunoaștem sau nu, cu toții avem în familia extinsă cel puțin un membru de etnie romă. Evident nici țiganii și nici jumătățile lor române n-au să recunoască vreodată acest lucru, pe principiu „așa e el/ea mai închis la ten”. S-ar putea spune că i-am integrat în societate.