foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu

Mai mulți preoți din Sibiu continuă să nu respecte măsurile menite să încetinească răspândirea noului coronavirus. Chiar dacă masca este obligatorie în lăcașurile de cult, mulți dintre ei nu o poartă la slujbele din interiorul Catedralei Metropolitane. La ultimele liturghii, aceștia au fost surprinși, în imagini, în preajma credincioșilor, fără mască. foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu

Preoții invocă un ordin inexistent

Nu este pentru prima dată când mai mulți preoți se afișează fără mască de protecție în interiorul bisericii și în prezența credincioșilor. Părintele Emilian a precizat, la finalul lunii decembrie, pentru Ora de Sibiu, că, potrivit unui ordin comun între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, ei nu au această obligație, decât dacă au contact cu oamenii, cum ar fi la spovedanie. Acest ordin, însă, nu există. Nu a fost publicată niciodată în Monitorul Oficial o astfel de prevedere. Autoritățile locale susțin cu tărie că masca de protecție este obligatorie pentru toți cei care se află în lăcașul de cult, indiferent că vorbim de credincioși sau de preoți. foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a fost surprins în nenumărate rânduri fără mască de protecție în interiorul Catedralei din Sibiu. Prima oară s-a întâmplat la începutul lunii decembrie, pe vremea când municipiul se afla în carantină. Pe atunci, mai mulți călugări ș călugărițe au colindat în Catedrală, iar mulți dintre ei nu au respectat această măsură. DETALII ȘI IMAGINI AICI.

Înainte de Crăciun, la slujbă, povestea s-a repetat. Miropolitul nu a purtat mască și nici mulți preoți. În jurul lor se aflau credincioșii, care au respectat cu strictețe măsurile. La Sfânta Liturghie din prima zi a noului an, mai mulți preoți și Mitropolitul Ardealului, au stat, din nou, fără mască de protecție în interior. La fel s-a întâmplat și la Liturhia Arhierească de duminică. Mai multe imagini au fost publicate chiar pe site-ul Mitropoliei Ardealului, acolo unde se menționează, de fiecare dată, că măsurile anti-covid sunt respectate.

foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu „La Sfânta Liturghie a participat un număr limitat de credincioși care au respectat măsurile de siguranță sanitară din această perioadă pandemică și care s-au rugat la prima Sfântă Liturghie din primul an împreună cu soborul slujitor pentru încetarea molimei și pentru sănătatea oamenilor”, se arată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

Autoritățile spun că masca e obligatorie și pentru preoți

Preoții susțin că nu sunt obligați să poarte mască de protecție fiindcă așa li s-a transmis de la Patriarhia Română. Aceștia susțin că există un ordin comun între Patriarhie și Ministerul Sănătății, în care este specificat acest lucru.

Autoritățile locale spun că acel ordin nu există, nefiind publicat în Monitorul Oficial. A existat, într-adevăr, un comunicat de presă, transmis de secretariatul cultelor, dar nu are un fundament legal. În aceste condiții, preoții sunt obligați, la fel ca orice alt credincios, să poarte masca de protecție în interiorul lăcașului de cult. foto: preoți fără mască la slujbele din catedrala mitropolitană – unii o poartă, alții nu

În urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Andreea Ștefan, susținea că masca este obligatorie în spațiile publice. „Conform ordinului nr 1103/95/2020 al Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, în interiorul lăcașului de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase, este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere nasul și gura”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, în data de 22 decembrie 2020.

Același lucru l-au susținut și reprezentanții Poliției. „Conform normelor legale în vigoare, purtarea măștii de protecție este obligatorie atât în interior, cât și în exterior (…)” a spus, în 11 decembrie, Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Sursa foto: Mitropolia Ardealului

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ascultă băi lașule care nu ai curaj sa semnezi, cata ura ai in tine pentru a scrie acest articol ? te pune cineva sa mergi in biserica ? Stai in subsolul ipocriziei tale sa nu te contaminezi, stai in pivnite ca șobolanii, că nu iti va simți nimeni lipsa