O persoană care locuiește singură în Sibiu va trebui să plătească o taxă de salubrizare de trei ori mai mare față de cele care locuiesc în București, Cluj-Napoca sau Iași, dacă Regulamentul Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică, scrie Mediafax.
Primăria îşi doreşte schimbarea regulamentului actual, când plata se face per persoană, într-un tarif unic pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane care trăiesc în respectivul spaţiu.
Acest regulament supus votului Consiliului Local înseamnă tarif mic pentru familiile mari şi tarif uriaş, mărit de cel puţin 3 ori pentru cei care locuiesc singuri sau pentru familiile formate din două persoane.
Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toţi sibienii va fi de 430 de lei pe lună (pentru anul 2021) – abonamentul Practic.
Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deşi cantitatea lor de deşeuri nu s-a schimbat.
Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.
Preţul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane. Un calcul simplu arată că o familie de 4 persoane plătea până acum 48 de lei pe lună, iar după intrarea în vigoare a noului regulament va plăti 35,83 de lei pe lună. Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei.
Mai puțin pot plăti sibienii doar din 2022, dacă în 2021 minim timp de 10 luni duc lunar la centre de colectare cel puțin un kilogram de deșeuri reciclabile.
Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din țară.
Noul regulament este pus în dezbatere publică din 17 decembrie 2020 și urmează să intre la votul CL Sibiu la ședința din ianuarie 2021.
Întrebați, de corespondentul MEDIAFAX, la ce preț plătesc sibienii salubrizarea dacă o fac în primele zile ale anului, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis, luni, că sibienii pot achita taxa de salubrizare pentru acest an începând din 11 ianuarie, când Direcția Fiscală reia plățile taxelor și impozitelor locale cu debit la fel ca și până acum, iar diferența o va achita ulterior.
„Până la intrarea în vigoare a noului Regulament privind taxa de salubrizare, cetățenii vor achita taxa la nivelul celei din 2020. După aprobarea noii modalități de calcul a taxei de salubrizare de către Consiliul Local în ședința de la finalul lunii ianuarie, Direcția Fiscală va emite decizii de impunere cu sumele datorate conform acestui nou Regulament, sumele achitate deja de cetățeni urmând să se scadă din suma datorată pentru acest an”, se arată în răspunsul Primăriei Sibiu..
Pe site-urile a 10 primării consultate nu a fost găsit vreun caz în care taxarea să fie făcută per gospodărie.
Locuitorii din București plătesc 11,7 lei de persoană salubrizarea.
În municipiul Cluj-Napoca, tariful este de 10,93 de lei de persoană. Deși în fundamentarea proiectului de hotărâre de Consiliu Local tariful plătit de o persoană fizică pe lună s-a majorat scriptic de la 10,93 la peste 14 lei, pe facturile fiecăruia va apărea prețul vechi, ca urmare a subvenției acordate de la bugetul local.
Brașovenii plătesc 14,17 de persoană salubrizarea.
În județul Timiș, salubrizarea îi costă pe locuitori 12,42 lei cu TVA de persoană, tarif stabilit în iunie 2020 pentru localităţile care aparţin Zonei 1 a judeţului, adică Becicherecu Mic, Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Maşloc, Moşniţa Nouă, Orţisoara, Otelec, Parţa, Peciu Nou, Pişchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Şandra, Timişoara, Uivar și Variaş.
În Iași, un locuitor al orașului plătea 14,59 lei salubrizarea, dar s-a majorat la 18,09 lei de persoană. Două persoane plătesc în Iași, de la 1 ianuarie, 30,96 față de 25,03 lei. Trei persoane – 42,49, față de 34,40 lei; 4 persoane plătesc 51,53 față de 35,04, iar cei care sunt peste 4 în gospodărie plătesc 57,99 lei pe lună față de 46,92 lei pe lună, toate prețurile fiind cu TVA inclus. Hotărârea privind majorarea tarifului a fost aprobată la sfârșitul lunii noiembrie 2020.
Un alt municipiu din Ardeal, Oradea, are un tarif la salubrizare de 11,60 lei pentru o persoană, stabilit la 1 ianuarie 2020, când prețul a crescut cu 7,63%.
Cetățenii care locuiesc la bloc în Craiova plătesc 7 lei de persoană, iar Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 26 iunie 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (taxa de salubritate), precum şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor (gunoiului). În acest context, de la 1 iulie 2019, taxa specială de habitat a crescut la 90,27 de lei/an/ persoană, faţă de 86 de lei/an/ persoană, adică mai puțin de 10 lei de persoană pe lună.
În Baia Mare, de la 7 lei pe lună se dorește scumpirea cu 57%, astfel că s-ar putea ajunge la 11 lei / lună / persoană.
În Alba Iulia, cetățenii plătesc, din august 2019, de când s-a schimbat operatorul, un tarif de colectare a gunoiului de 9,97 lei/persoană fizică, respectiv 166,33 lei/mc (139,77 lei/mc, fără TVA). În cazul persoanelor fizice, aplicarea tarifului s-a schimbat: nu va mai fi aplicat luând în considerare numărul persoanelor din gospodărie, ci numărul de pubele. Astfel, prețurile pornesc de la 26,16 lei per pubelă de 60 de litri și ajung la 1.209,42 lei pentru un container de 1.100 de litri.
Sursa: Mediafax
Ce sa-ti spun, ai debitat un potop de cuvinte intr-un pustiu de idei si de fapt ai dat dovada de o nesimtire crasa si lipsa elementara de bun simt cu incheierea care ti-ai expus-o! Cred ca intr-un apartament vechi si infect ai fost tu conceput cu ideile tale idioate si nefondate! De unde stii tu ca la bloc nu se colecteaza selectiv?
Sper sa se tina cont de parerea mea pt ca este un adevar …si nu ne vom mai lasa pacaliti de nimeni .Anul 2021 e anul in care oamenii nu mai suporta sa fie manipulati de lacomia altora.
Si la noi, aceeași situație. Noua firma AVE BIHOR publica prin octombrie 2019: „un serviciu european la prețuri românești. Taxele per persoană nu vor depăși 6,5 lei în mediul rural, respectiv 11-13 lei în orașe, pentru un serviciu premium, de colectare separată a deșeurilor în 4 sau 5 fracții, ( in gospodăriile din Salonta, Beiuș, Ștei, Marghita, Valea lui Mihai-Săcueni și comunele din aceste zone).
De fapt se percepe o taxa ABONAMENT de 50 – 60 lei / gospodărie/ lunar, indiferent de nr. persoanelor, dacă ai sau nu gunoi, plus alte sume în funcție de greutate și de câte ori scoți deșeurile.
este exagerat de mult, trebuie sa platesti cat arunci!
Bună ziua,
am și eu o întrebare dacă îmi poate răspunde cineva.
Locuiesc în Germania de foarte mulți ani dar încă mai am în Sibiu apartamentul proprietate personală dat nu locuiește nimeni în acel apartament, doar odată pe an vin acasă cu familia mea pentru maxim 3 săptămâni și în acest timp locuim mai mult la socrii mei la țară, dacă apartamentul este mereu gol și nu produce nimeni gunoi suntem obligați să plătim taxa asta de salubritate ?!
Acest articol de lege care se dezbate acum cică „public” , prevede și această situație???
Mă gândesc că sunt destui în situația mea !
Vă rog să îmi răspundeți dacă știți ceva sigur.
Mulțumesc anticipat.
Mihai
Se pare ca abonamentul este de 430 lei/proprietate..indiferent de nr de persoane care locuiesc acolo..deci practic da..chiar daca nu se locuieste,nu se face gunoi,tot se plateste..indiferent ca ai garsoniera sau vila,sunt 1 persoasa sau niciuna,sau 4 persoane,tariful e acelasi. „Destept”a fost cel ce a gandit tariful
Înainte de toate, cel care a scris articolul ar trebui sa mai ia niste lecții de calcul elementar. Și nu e prima dată când se scriu preturi aiurea… In ceea ce privește taxa, da, sunt de acord că nu este echitabilă pentru multe persoane… La bloc este mai greu, însă la case se pot găsi soluții astfel încât să se plătească după cantitatea de gunoi ce se scoate in strada. Însă se pare că cei ce locuiesc la case și selectează, trebuie să plătească și oalele sparte ale celor de la bloc. Unde nu știe nimeni ce aruncă și mai ales în care tomberon…
Aceasta scumpire se numeste nerusinare,tinand cont ca donam luna de luna carton pe care nu primim nimic,plastic care in Germania primesti 25 de centi pentru o sticla ,apoi donam sticla gratis…donam electrocaznice gratis..credeti ca s-a intalnit hotul cu psostul?…unde mai pui ca trebuie sa imi platiti chirie ca cele 4 pubele imi ocupa o jumatate din curte fiind mica nu ma pot misca de pubele si sa mai platesc si 423 lei…speram ca ati glumit…..nu?
Bună ziua ,
Primăria SIBIU să se consulte și cu PROTECȚIA COSUMATORULUI .
Nu pot produce ,persoană singură , GUNOI la nivelul Ofertei .
Consum două Ciorbe ,plătesc două !
Umplu două pubele ,plătesc ridicarea la două pubele.
Ce este imbucurător ,că este în dezbatere, pînă în 17 ianuarie 2021.
In COR este și meseria cu specializare în apărarea drepturilor cetățenilor.
Să ne consilieze ,cei care sunt instruiți ,pentru a respecta legislația UE ,din care facem parte .
La mulți ani !
Este doar o scumpire băgată pe gât…. În 2020 aveam 48 ridicări la pubela neagră… dacă s-ar aproba noua taxă am avea max 36 ridicări la 500lei aproape dublu… așa arată lipsa concurenței și iplicarea politicului în piața…
„Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toţi sibienii va fi de 430 de lei pe lună (pentru anul 2021)”
„Preţul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane.”
N-ar strica să angajați corectori de text pt mirobolanții jurnaliști, care să corecteze textul înainte de publicare.
Recomand chiar să obligați jurnaliștii să-și citească atent articolele înainte de publicare.
Se pare ca abonamentul este de 430 lei/proprietate..indiferent de nr de persoane care locuiesc acolo..deci practic da..chiar daca nu se locuieste,nu se face gunoi,tot se plateste..indiferent ca ai garsoniera sau vila,sunt 1 persoasa sau niciuna,sau 4 persoane,tariful e acelasi. „Destept”a fost cel ce a gandit tariful
De ce o persoană să plătească la fel ca cei ce sunt în familie 2,3,4 persoane? și la preturile pe care vor să le practice SOMA ar trebui să vină să colecteze gunoiul de acasă. Noi cetățenii nu trebuia să fim consultați de preturile enorm de mari pe care vor să le practice????? La pensionari s-au gândit? la cei care au o pensie de 700 de lei?
greva fiscala. licitatie noua pentru salubrizare fara liberali bacauani. sau conducere noua la primarie
Nu mi se pare corect ca o persoana singura sa plateasca atît de mult față de cinci persoane care să plătească mai puțin.E strigător la cer.Haideti să ieșim în stradă la greva.Pur si simplu stați ne baga mina în buzunar forțat.Eu stau in vasile Aron și nici nu avem pubele corespunzătoare adică albastru ,verde maro negre .Si acolo pe str Șoimului toată lumea arunca gunoiul acolo inclusiv de la case,și care trec cu mașinile opresc și arunca gunoiul. Eu sunt de pare ca mai întîi să închidă sa faca un loc acoperit cu cheie pe cartiere apoi să mărească taxa.Sa ieșim în stradă să nu îi lăsăm sași bată joc în halul ăsta.O pensionară singura de unde să plătească 400 lei.Sper ca să fim auziziti și cei din copilu local,județean să nu aprobe
Anul trecut, pe când ne apropiam de sărbători și pe când sibienii erau ocupaţi de cumpărături, curățenie, gătit, administrația locală a Sibiului a aruncat bomba legată de modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare.
În ajunul sărbătorilor, cei pe care sibienii i-au ales în septembrie au gândit să pună de o dezbatere publică. Nu în octombrie, nu în noiembrie, ci după jumătatea lui decembrie, când tot omul este ocupat cu altceva și, mai mult, dezbaterea se face până în 17 ianuarie 2021, deși noul Regulament se aplică începând cu 1 ianuarie al acestui an.
Mă îndoiesc că locuitorii orașului au apucat să citească regulamentul, altfel tare stufos, dar aș putea spune în câteva cuvinte că s-a apelat la modalitatea cea mai inechitabilă de stabilire a taxei, căci, dacă sunt buni platnici, atunci n-au decât să plătească.
Dacă până la 1 ianuarie 2021, taxa de salubrizare se plătea la numărul de persoane cărora li s-au repartizat tomberoanele ori pubelele, iată că „onor” serviciul public înființat să administreze respectiva acţiune a venit cu un alt mod de calcul, adică în funcţie de numărul de ridicări lunare ale pubelelor, prin stabilirea unui abonament. Nu intru în detalii, dar abonamentele sunt stabilite astfel:
– eco – cost 346 lei/an,
– practic – cost 430 lei/an,
– maxi – cost 490 lei/an.
Și, pentru că administrația „ne iubește”, în prima fază tuturor cetățenilor orașului li se va atribui abonamentul Practic (adică 430 lei/an) din oficiu.
Evident cu toţii vom plăti mai mult pentru gunoi.
Dacă vă întrebaţi cum se va calcula și cât de exacte vor fi calculele, vă spun simplu: NU VOR FI.
Cine credeți că vă va păzi pubelele pentru a nu fi umplute peste noapte cu gunoiul celor care vor să fenteze? Și acum se practică acest sport, chiar vin din localitățile mărginașe Sibiului, vă gândiţi ce va fi de acum încolo?
Cine va verifica modul de încărcare a pubelelor, respectiv dacă sunt pline sau nu, când interesul lor este să fie cât mai multe? Răspunsul este simplu, nimeni în afara lor, iar despre încredere ce să mai vorbim?
Tot ce vă rog să faceți este să scrieţi în număr cât mai mare pe site-ul primăriei ori d-nei primar, care nu s-a gândit că ar trebui stabilite criterii obiective de care să se ţină cont la stabilirea calculului abonamentului.
Tot hoţii să trăiască ori păziţi-vă pubelele, cam așa sună noul regulament. Gândiţi-vă că, dacă nu participaţi activ la această dezbatere publică, în curând veţi avea la plată o taxă umflată.
Dacă v-ați informa puțin în loc să comentați ati constata că:
1) taxarea pe număr de persoane este inechitabila, 1 persoana care nu reciclează poluează considerabil mai mult decât mai multe care colectează selectiv deoarece prin colectare selectiva și reciclare se recuperează din costurile cu depozitarea deșeurilor
2) pana acum se plătea chiar și pentru locuințele goale, acum nu se mai face acest lucru
3) peste 40.000 de cetateni din 160.000 se sustrăgeau de la plata gunoiului și continuarea acestei practici ar fi însemnat sa se majoreze costurile pentru cei care plăteau corect, în final ducând la agravarea fenomenului
4) la bloc oamenii sunt obișnuiți sa dea vina pe oricine altcineva decât sa pună mana sa colecteze selectiv suplimentar pentru a trece la abonamentul mai ieftin. Colectarea selectiva este o cerință a uniunii europene din care facem parte, fie ca ne place sau nu. Chiar dacă noi am inventat apa caldă, gaura din covrig și pâinea feliată, uite ca e nevoie sa se impună anumite măsuri pentru a ne proteja copiii și mediul.
6) nu mai știu, m-am plictisit, comentați voi marii manageri și oameni de succes cu idei strălucite cum taxa asta va aduce la sapa de lemn și trebuie sa va vindeți apartamentele vechi și infecte la supra preț ca să va mutați la wc în curte și compost eco