pregătirea mașinii pentru un drum lung pe timp de iarnă

Pregătirea mașinii pentru un drum lung este un pas absolut necesar pentru a evita anumite probleme ulterioare care pot însemna timp, bani și uneori, chiar viața. Înainte să pornim într-un traseu pentru un interval mai mare de timp, este foarte important, să ne ducem autoturismul personal într-un service autorizat pentru a fi verificat de către un specialist. Cu atât mai mult acest lucru este esențial, cu cât pornim într-o călătorie mai lungă sau într-o vacanță, în anotimpul zăpezii.

Verificări de siguranță

Legislația din România prevede că echiparea mașinii cu anvelopele de iarnă este obligatorie atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei.  Astfel, atunci când avem de-a face cu un drum lung, trebuie să ne asigurăm înainte de a pleca la drum de mai multe aspecte foarte importante, printre care verificarea anvelopelor. Acestea trebuie să fie în stare bună, iar profilul lor să fie de minim 5 milimetri. Verificarea presiunii acestora se realizează la temperatura din exterior și este un lucru important pentru că, pe măsură ce vremea se răcește, presiunea din anvelope scade. Este bine de verificat și bieleta antiruliu. Din cauza frigului, uleiul de motor se poate îngroșa. Din acest motiv, acesta este recomandat să fie specific pentru fiecare tip de autoturism și adecvat pentru condițiile de iarnă. Lichidul de frână trebuie de asemenea verificat. Lichidul de parbriz necesită și el atenție, pentru a evita înghețarea instalației de curățare a parbrizului. Lichidul de răcire trebuie verificat și el înainte de a porni la drum. Instalația de încălzire și dezaburire este indicat să funcționează în parametri optimi, înaintea unui drum lung. Cu toții știm, că iarna, bateria mașinii este foarte solicitată, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mai mare decât în anotimpul cald. Pentru a evita să rămânem fără curent după o noapte rece, acumulatorul este bine să fie la capacitatea ideală.

Alte accesorii utile

De asemenea, atunci când pornim într-o călătorie mai lungă sau în vacanță la munte sau oriunde în altă parte pentru o perioadă mai mare de timp, trebuie ca mașină să fie echipată și cu alte accesorii pentru iarnă: soluții pentru dezghețat încuietorile, lopată pentru zăpadă, racletă pentru curățarea geamurilor și perie pentru zăpadă, lanțuri antiderapante, cablu de tractare, cabluri pentru pornire de la bateria altei mașini. Mai mult de atât, pentru a evita anumite situații neprevăzute și total neplăcute, atunci când pornim la drumuri lungi pe timp de iarnă este recomandat să avem la noi și o mică provizie de alimente, apă, pături, lanternă, mănuși, iar rezervorul mașinii să fie plin.

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu