Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție

Astăzi, 21 decembrie a.c., a avut loc Ceremonia de Comemorarea a Eroilor Revoluției din 1989. Situația epidemiologică nu a permis organizarea unei ceremonii, ca în anii precedenți, numărul de participanți fiind unul restrâns, conform măsurilor de prevenire în vigoare.

Comemorăm astăzi, 31 de ani de la izbucnirea Revoluției din 1989, un eveniment care a dus la pierderea multor vieți în numele democrației și al libertății. În zilelele revoluţiei din decembrie, românii au strigat în stradă cu toată puterea ‘Jos comunismul’. Sacrificiul lor din acele zile, definitoriu pentru devenirea ulterioară a României, ne-a adus libertatea şi a făcut posibilă existenţa de astăzi, ca cetăţeni ai unui stat democratic.

Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție

Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție

„Evenimente de o importanță definitorie pentru formarea noastră ca oameni și stat democratic au avut loc acum 31 de ani. Asemenea multor evenimente istorice, și Revoluția din decembrie 1989 a îndoliat o mulțime de familii, a îndoliat o țară întreagă, pentru libertatea și democrația pe care le avem astăzi. Vă îndemn pe toți, dragi cetățeni să prețuim cu multă recunoștință și compasiune aceste valori pentru care numeroși semeni și-au dat viața. Dumnezeu să binecuvinteze România și să mângâie sufletele celor întristați. Veșnică recunoștință Eroilor Revoluției din 1989!” transmite Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu.

Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție

Totodată, datorită faptului că pandemia nu a permis organizarea unei ceremonii numeroase, transmitem pe această cale mesajul reprezentantului Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri din Sibiu, Robert Tătar.

Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție Ceremonie restrânsă la Sibiu - Se comemorează 31 de ani de la Revoluție

„ Acum, la ceas de profundă reamintire, recunoștință și compasiune îndreptată spre familiile care în urmă cu 31 de ani își pierdeau fie: tatăl, fiul, fratele, doresc să-mi exprim respectul, admirația și piosul omagiu celor care s-au jertfit.

Mereu mi se povestea despre cumplitul Decembrie din 1989 sau mai bine spus despre „Sângele umbrosului Decembrie”, despre cât de mare și important a fost curajul, implicarea, devotamentul sau chiar jertfa supremă.

Evident mă întrebam De ce?! Nu am găsit multe răspunsuri însă cred că datorită celor care au adormit intru nădejdea trezirii conștiinței naționale.

Acești oameni viteji au plecat cu gândul pe care Nicolae Iorga îl enunța atât de profund: „Gândul morții să-ți slujească în orice clipă pentru a înțelege prețul vieții”.

Stăteam singur și cugetam: De ce?, De ce a fost nevoie ca atâtea suflete nevinovate sa moara acum 31 de ani?, De ce atâția copii au crescut fără tată?, De ce soțiile au rămas văduve?, De ce și acum bietele mame ajung la vârste onorabile și își plâng copii plecați mult prea devreme din aceasta lume vremelnică? Iar acum, privind în jurul meu, observând că există dreptul la libera exprimare, la o gândire personală care poate fi manifestată oricui, la orice oră, la orice impas național …  îmi răspund singur: Acești oameni viteji au plecat cu gândul pe care Nicolae Iorga îl enunța atât de profund: „Gândul morții să-ți slujească în orice clipă pentru a înțelege prețul vieții”.

Cuvintele sunt de prisos, sufletele îndoliate nu vor mai putea fi niciodată mângâiate, dar trebuie să avem cu toții speranța , că de Acolo de Sus, din Altarul bucuriei și al frumosului, Dumnezeu ne va da puterea sa-i cinstim cât vom trăi și să-i pomenim! Să nu-i uităm! Astăzi trăim datorită martiriului din ’89.

Dumnezeu să ne binecuvânteze țara, iar pe sufletele îndoliate sa le mângâie și sa le aline suferința!Veșnică pomenire eroilor neamului nostru!” transmite Robert Tătar, elev în clasa a 12-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, și totodată, reprezentant al Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică