sibiul a împlinit 829 de ani de la prima atestare documentară - la mulți ani, sibieni!

Prima menționare a Sibiului a fost făcută acum 829 de ani, într-un înscris care se află în arhivele Vaticanului. Municipiul, azi reședință de județ, își sărbătorește astfel ”ziua”.

În 20 decembrie 1191 (acum 824 de ani) Papa Celestin al III-lea emite un document ecleziastic care menţionează aşezarea „Cibinium”. Aceasta este prima atestare documentară a oraşului Sibiu, conform Sibiu Tourist Information Center.

Actualul cartier Guşteriţa din Sibiu este considerat a se fi dezvoltat pe ceea ce în trecut a fost castrul roman Cedonia. Oraşul a fost colonizat în secolul a XII-lea de colonişti saşi din teritoriul Rin-Mosela. Prima atestare documentară cu numele Hermannstadt a avut loc în 1223. Peste ceva mai mult de o sută de ani, în 1336, Sibiul a fost declarat oraş.

Sibiul a cerut documentul de atestare de la Vatican

Primului document istoric în care este menționat Sibiul, este înregistrat la Vatican, în 20 decembrie 1191, de pe timpul Papei Celestin al treilea, aflându-se în Arhivele Secrete ale Vaticanului.

În Arhivele Naționale de la Sibiu cel mai vechi document în care se vorbește despre Sibiu este din 1282, apărut cu 91 de ani mai târziu decât documentul de la Vatican.
„Prima mențiune documentară referitoare la ținuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existența prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care și-a avut sediul la Sibiu. Menționat sub numele de Hermannsdorf în anul 1321, în a doua jumătate a secolului XIV Sibiul obține calitatea de civitas, într-un document din 1366 fiind pomenit numele localității prima dată sub forma Hermannstadt”, potrivit site-ului oficial al Primăriei Municipiului Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu