Sibienii sunt invitați să își spună părerea despre modificarea regulamentului prentru taxa de salubrizare în municipiul Sibiu.
“Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit “plătește pentru cât arunci”, instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Modificarea Regulamentului este necesară și pentru alinierea taxei la noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. De asemenea, taxa trebuie aliniată cu noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte:
- maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate
- 13,8% deșeuri reciclabile
- 46,2% biodeșeuri
Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu.
Tipuri de abonamente:
Optarea pentru un tip de abonament:
În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu.
Trecerea la abonamentul ECO se face doar în condițiile limitative stabilite de Regulament și anume:
- Pentru cetățenii care locuiesc la case – dacă în anul 2021 numărul de ridicări a pubelei negre a corespuns cu numărul redus de ridicări prevăzut de abonamentul ECO, din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO
- În cazul cetățenilor de la blocuri – dacă pe parcursul anului 2021, locatarul face dovada că în 10 din cele 12 luni ale anului a valorificat deșeurile reciclabile prin înscrierea în programul Reciclează Activ. Acest Program presupune valorificarea deșeurilor reciclabile prin predarea acestora la unul dintre cele 6 centre private de reciclare, lista centrelor urmând să fie afișată pe site-ul sibiu.ro, după aprobarea noului Regulament.
Trecerea la abonamentul MAXI se poate face la cerere, oricând pe parcursul anului, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții.
Sibienii pot trimite sugestii de modificare în scris, pe adresa de email management.salubrizare@sibiu.ro, până în data de 17.01.2021.
Regulamentul a fost publicat pe sibiu.ro, aici: https://www.sibiu.ro/ro2/hotarari/proiecte_dezbatere/2020/pro_hot_dez_17.12.2020.pdf
Acesta va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună.
Se pare ca toate aceste taxe sunt stabilite fara a tine cont de realitate. Acum ni se afiseaza un grafic cu ridicarea gunoiului menajer altul decat cel practicat. Eu am o familie formata din 2 persoane si pana acum singurul container (pubela) pe care l-am folosit saptamanal a fost cel de culoare maro in care am depozitat resturile menajere, iarba, frunze etc. si aproape niciodata nu mi-a ajuns asa ca am nevoie ca acest container sa fie ridicat saptamanal. Celelalte containere (pubele) le folosesc mult mai rar. Pubela neagra (spre exemplu) o pot folosi si numai trimestrial la fel si celelalte 2 pubele (galbena si albastra).Acum apare fireasca intrebare. :tine cineva cont de doleantele noastre sau cartile sunt deja facute.
Excelent, sunt de acord cu aceasta măsură. Nu toată lumea trebuie sa locuiască la oraș dacă nu își permit, pensionari care arunca totul într-o punga ca știu ei mai bine, părinți care nu își educa copiii sa păstreze curățenia, chiriași care nu sunt declarați la Primărie, etc. Ești proprietar, faci parte din comunitate, te implici, reciclezi dacă vrei sa plătești mai puțin. Comentariile cu platitul la gramul de gunoi sunt absurde la bloc, unde toți au zeci de pretenții și zero responsabilități. Felicitări, aștept cu nerabdare și sancționarea mai aspra a proprietarilor de câini și a persoanelor care murdăresc spațiul public.
Prin masurile pe care vreti sa le luati protejati 51000 de hoti care nu au platit taxa de salubrizare.Cum sa plateasca o persoana singura ca o familie formata din 4 persoane.Cine a gandit asa ceva are probleme de logica si de bun simt .Rusine.
MIE NU MI SE PARE CORECT CA O SINGURA PERSOANA SA PLATEASCA LA FEL CA O FAMILIE FORMATA DIN 4-5 PERSOANE .
Ce legatura are primaria cu gunoiul,respectiv cu Soma?Adica functionarii primariei lucreaza pentru Soma,functionari ce sunt platiti de noi sibienii.Ar trebui c a cei de la Soma sa-si gestioneze singuri afacerea privata.Ar trebui ca organele in drept sa-si faca datoria.
Miau, miau!
Plătiți fiindcă vreți sute de mii de euro pe case,zeci de mii de euro pe apartamente, când e de plătit nu mai sunteți europeni!
Vreți taxe românești și aveți pretenții europene.
Foarte bine, ar trebui să ardă mai rău, țiganii să câștige la fel de mult ca românii după care fac curat.
Sunteți penibili, cu pretenții europene.
Nu mi se pare normal ca o persoana,poate fi un pensionar, care are o pensie mizeră să plătească aceeași sumă ca o familie din 5 sau 6 membri.Oricum taxa la gunoi e mult prea mare și ,să fim serioși ,nu toată lumea reciclează.Eu plătesc aproximativ 520 lei pe an, ceea ce mi se pare mult prea mult.In curând plătim taxe și pe aerul pe care îl respirăm.Trebuie să luăm atitudine, să nu ne mai lăsăm călcați în picioare!!!!
Tarifele sunt exagerat de mari,inainte o persona platea in jur de 11 lei/ luna adica 132 lei/an,iar dupa noile tarife sunt 29 lei/luna adica 350 lei /an.Nu este posibil ca o singura persoana sa plateasca la fel ca o familie formata din 4-6 persoana, deoarece cantitatea de gunoi este cu mult mai redusa. Daca vor aplica eceste tarife care nu sunt justificate, va trebui facut reclamatie la Protectia Consumatorului ptr,marirea nejustificata al preturi.
Tarifele la abonamentele anuale sunt exgerat de mari, cum sa plateasca o persona aproape 400 de lei pe an ,ea nu produce atatea reziduri ca o familie formata din 4-6 componenti, este ridicol,asta inseamna ca au triplat tarifele lunare.O persoana platea in jur de 11 lei/luna,adica 132/an,iar acum aproape 400.Nu trebuie sa se accept sub nici o forma noile tarife, deoarece sunt exagerat de mari.Va trebui sa se faca reclamati la Protectia Consumatorilor ptr,marirea tarifelor nejustificat de mari.
La pachetul Practic, gunoiul rezidual ar urma sa se ridice o data la 2 saptamani, adica 2 saptamani sa stau cu gunoiul in curte, miros, muste, boli!!!
Daca ai lipsit de la domiciliu in ziua de colectare a gunoiului, stai cu gunoiul in curte 4 saptamani!!!
Pai ce facem, domnilor conducatori, ne facem gropi de gunoi private in curte…
Si oricum nu vad unde e echitatea in acest sistem…
Este o mare porcărie sa se ajunga sa plătim o sumă fixă indiferent de cati membri are o familie! Oricum se plătea mult pentru salubritate dar acum este absurd să se aprobe aceste sume!
O singura persoana nu poate arunca niciodată gunoi cat o familie cu 4,5 sau mai mulți membri!
O idee stupidă!!!!! Care nu cred ca o sa fie acceptată de sibieni!!!
Față de principiile stabilite de Legea nr. 101/2006, care impun o tarifare echitabilă, corelată cu cantitatea și calitatea serviciilor prestate, nediscriminarea și egalitatea de tratament a utilizatorilor, aprobarea taxei de salubritate pe rol/gospodărie, indiferent de numărul de persoane ce o compun, nu e conformă cu principiile taxării echitabile și nici cu cel al nediscriminării utilizatorilor, fiind evidentă încălcarea acestor principii, din moment ce gospodăriile pot avea un număr diferit de persoane în compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferită, în funcție de numărul persoanelor ce compun respectivele gospodării.
De ce nu putem sa platim abonamentul ECO incepand din 2021?! Cine credeti ca o sa aiba incredere ca vor intra la abonamentul ECO din 2020 daca respecta conditiile? O smecherie ca sa ne mai bagati mana in buzunar inca un an! Nu va intereseaza reciclarea, doar cum sa luati bani din orice si sa distrugeti toate societatile din Sibiu care platesc taxe fara a avea deseuri (la sediul firmei, la punctele de lucru).
Se vede că măsura ecologica a fost luată în pripă, la presiunea UE. Aceasta propunere este luată politic și nu de specialiști. Astfel, o să apară în tot orașul pungi cu gunoi, lăsate, discret. Aș fi așteptat să fie luată o măsură de achiziție publică a unei Centrale cu cogenerare, care să producă energie electrică prin incinerarea gunoiului.
Adică eu care locuiesc in afara țării și am o locuință în care nu locuiește nimeni să plătesc o 400 lei ?
Iar o familie cu 4 persoane plătește la fel că și mine.
Doar PTR faptul că sunt sibian trebuie sa plătesc ? Cine e inteligentul care a propus aceasta hotărâre? Va rog să îl trimiteți la reciclat deșeuri pentru că acolo e locul lui . Sa fi în fruntea unei comunități înseamnă să o îngrijești și să o aperi nu sa o furi.
Asta e o taxa care cere desfășurare e proteste. Nu e corect că o persoana sa plătească aceas suma cât 4 persoane,e logic asta . Nu produci deșeuri singur cât produc 4 persoane .
Sunt revoltat de deciziile primăriei, imediat după alegeri. Mi se pare incredibil de echivoc acest „regulament” care nu descrie cu subiect și predicat modalitatea de taxare. Cu ce drept stabilește primăria atribuirea unui tip de abonament pentru salubritate cetățenilor? Sunt pro ecologizare, îmi doresc ca toți oamenii sa fie responsabili și sa colecteze selectiv deșeurile. Însă nu sunt de acord ca primăria sa ne taxeze în plus fără sa ne explice suficient de ce face acest lucru! Practic nu exista un regulament sau nu înțeleg eu ce scriu ei acolo… Oare ne luați drept prosti???
Jecmaneala pe fata dupa ce i-am votat ne baga mana in buzunar .Bravo Turcan felicitari primariei pentru complicitate .Normal nu suntem de acord la preturile astea
Vor să mărească prețul cu ori ce preț! Am doi copii studenți la Cluj, fac parte din cei 169… de mi de sibieni , plătesc acolo taxa de salubritate….trebuie să plătească si ĺa Sibiu?
Adică după ce fac selectare așa cum trebuie ,plătesc și la Soma tariful corespunzător ,dar sa m-a duc și pe la operatorii privați sa mai duc (carton s.s.m.d.) tot se mărește tariful ..
Da ce m-am angajat la Soma ? Primărie ? …
Ce face Turcan legea și la primărie ? Nu -i mai ajunge cât câștiga ? Foarte bine .SA PLECE IN MOLDOVA !!!!