ce este un server dedicat și de ce am nevoie de unul?

Când începi un nou site, blog sau o ai creat o aplicație, una dintre primele decizii pe care va trebui să le iei va fi cum îți vei găzdui site-ul. În timp ce sunt câteva moduri diferite de a face asta, două se remarcă prin o mulțime de avantaje – serverul dedicat și serverul împărțit. După cum o sugerează și numele, un server împărțit nu este utilizat doar de tine, ci și de alți clienți web. Cu un server dedicat, însă, vei fi singurul care va fi găzduit pe acel server.

Indiferent de traficul de date pe care-l va avea site-ul tău, cu siguranță vei dori ca serverul să funcționeze ideal, fără probleme, pentru ca cei care-l accesează să aibă parte de o experiență plăcută pe site. Asta cu siguranță îți va spori vânzările  și posibilitatea ca actualii clienți să te mai contacteze pe viitor.

De aceea, un server dedicat este ideal pentru orice companie, deoarece oferă cele mai multe beneficii, în contrast cu alte tipuri de servere. În cele ce urmează, îți voi prezenta câteva dintre beneficiile acestea care contribuie la creșterea traficului de date pe site-ul tău și, implicit, la creșterea vânzării produselor și serviciilor oferite de compania ta. 

1.   Securitatea

Pe un server împărțit, întră în responsabilitatea companiei care te găzduiește să instaleze programe antivirus, firewall și programe de securitate pentru server. În schimb, când lucrezi pe un server dedicat, instalezi doar software-ul pe care-l dorești și de care ai nevoie cu adevărat. De obicei nu este necesară instalarea soft-urilor scumpe și avansate, deoarece ești singurul care utilizează acel server și de aceea există o șansă mult mai mică să existe viruși. 

2.   Banda de frecvență

Dacă împarți un server cu alte companii, resursele fizice ale acestuia vor fi împărțite, după cum probabil te așteptai. Aceste resurse includ și banda de frecvență, puterea de procesare și memoria necesară. Dacă un alt site care este găzduit pe același server are foarte mult trafic, viteza cu care utilizatorii circulă pe site-ul tău poate fi redusă extrem de mult. Dacă nu te aștepți la prea mult trafic ( site-ul tău este unu foarte, dar foarte mic ) atunci nu este nicio problemă. Însă, dacă site-ul tău este un magazin on-line, atunci limitează capacitatea paginilor de a se încărca rapid. Pe un server dedicat toată puterea de procesare, toată banda de frecvență și întreaga memorie îți aparțin în totalitate, fără să te mai gândești la limitări. 

   3. Experiența și controlul

Dacă dorești să ai mai mult control asupra serverului, atunci trebuie de asemenea să dispui de tehnicieni în măsură să aibă grijă de acesta. Pentru a fi operate, serverele dedicate au nevoie de personal calificat care știe cum să opereze în domeniul administrației și managementului serverelor.

Totuși, unul dintre cele mai importante beneficii ale unui server dedicat este controlul. Cu un server împărțit, compania care te găzduiește are toată responsabilitatea și puterea decizională, fără să te întrebe pe tine ce software vrei sau nu. Un server dedicat, pe de altă parte, îți oferă flexibilitatea de a alege programe care să-i ofere site-ului tău capacitatea operațională optimă, astfel încât traficul de date să fie unul cât mai fluent. 

Concluzii 

Am observat că există numeroase diferențe între serverele dedicate și cele împărțite cu alți clienți. Ideea principală este că un server dedicat ajută la dezvoltarea unui mediu mult mai propice pentru creșterea business-ului tău. Indiferent de traficul pe care-l ai sau pe care l-ai dori, un server dedicat este alegerea ideală. 

În cazul în care nu știai, pe site-ul ikoula.ro găsești o mulțime de variante din domeniul tech pentru afacerea ta. Dacă te interesează un server dedicat, apasă aici pentru a fi redirecționat către o multitudine de oferte.

Ultima oră

Comentariul meu