accesul presei interzis la ședințele prefecturii din sibiu - crețu: ”se discută secrete de serviciu”

”Ne facem de toată minunea”- cu siguranță că va rămâne mult timp una din cele mai cunoscute replici date de un funcționar public. Mai exact, de Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu. Și nu ar fi așa dacă presa nu ar fi mediatizat-o, după ce a fost ”aruncată” în timpul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, când un medic de la UPU a atras atenția că nu mai sunt locuri pentru bolnavii Covid. Și probabil este și una din ultimele replici ajunsă în mediul public, cel puțin în acest mandat al Prefectului. Nu de alta, dar accesul presei la ședințele Prefecturii a fost restricționat.

Orice sibian obișnuit să se informeze din presa locală a observat că de aproximativ o lună niciun jurnalist nu mai transmite informații din timpul ședințelor Prefecturii, în special din timpul celor ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Se întâmplă acest lucru pentru că presa nu mai are acces, asta după luni întregi când jurnaliștii au participat la ele.

Ba chiar la final, aceștia erau invitați să adreseze întrebări membrilor comitetului. Așa au ieșit la iveală o sumedenie de nereguli și disfuncționalități în managementul crizei sanitare de la nivelul județului, în contextul pandemiei. Așa s-a aflat de locurile puține sau deloc pentru pacienții covid, de problema stației de oxigen de la Spitalul Județean, de incompetența unor șefi de instituții care nu erau în stare să răspundă la întrebări adresate lor direct, de contre între managerii de instituții. Este adevărat că știrile redactate apoi nu au ”dat bine”, dar era și cel mai probabil este realitatea, iar sibienii au dreptul să o cunoască.

Faimoasa replică

Într-una din aceste ședințe ale CJSU, un medic de la Urgența Spitalului a atras atenția că la UPU medicii se descurcă tot mai greu și nu mai sunt locuri pentru pacienții Covid. Replica Prefectului Mircea Crețu ”Haideți doamnă, că ne facem de toată minunea” a ajuns faimoasă după ce a făcut înconjurul publicațiilor din toată țara. Probabil că atunci și-au dat seama reprezentanții instituției Prefectului că în timpul ședințelor se discută probleme de serviciu și că presa nu mai prea are ce căuta. Așa că, pe grupul de presă al Prefecturii nu s-au mai primit link-urile de conectare pe Zoom, platforma pe care aveau loc ședințele. Nici conferințele de presă pe care Prefectul Mircea Crețu dădea asigurare că le va ține în fiecare miercuri nu s-au materializat.

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru și de ce presa nu mai are acces la ședințele CJSU, Prefectul a transmis prin purtătorul de cuvânt că ”Ședința CJSU Sibiu este o ședință în cadrul căreia se iau decizii esențiale pentru cetățeni. Nu există o legătură între aspectele la care faceți referire și decizia desfășurării ședințelor cu ușile închise. Exista, însă, alte motive clare care au stat la baza deciziei de a nu mai permite accesul presei. Între acestea se numără chestiuni legate de secretul de serviciu (date și strategii de abordare operative, alte tipuri de informații nepublice), precum și posibila presiune publică exercitată asupra membrilor”.

Întrebarea ”Dar înainte, când presa avea acces nu se discutau secrete de serviciu?” a rămas fără răspuns. Iar ”secretele de serviciu” sunt de fapt hotărârile care sa iau în cadrul ședinței, adică cele care înainte de închiderea școlilor le plasau pe acestea în scenariile roșu, galben sau verde, sau stadiul infectărilor din localitățile sibiene care dictau măsurile restrictive. Hotărâri care sunt trimise presei oricum după adoptare, deci sunt publice, și așa și este normal, pentru că vizează cetățenii.

”Secretele de serviciu” însă sunt de fapt lucrurile care scârțâie rău în instituțiile sibiene și care au ieșit prea mult la suprafață. Acum sunt bine îngropate, pentru că jurnaliștii cu greu mai ajung la vreun șef de instituție căruia să îi adreseze întrebări. Și așa se face că aflăm cu greu, cu câteva ore înainte, dacă carantina e sau nu prelungită în mai multe localități, aflăm cu greu și pe surse că ședințele CJSU se țin în miez de noapte și aflăm sau nu…dacă bolnavii au tot ce este nevoie în spitale.

Aceste ”secrete de serviciu” ar trebui să fie și ”secretele„ sibienilor. Atât!

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu