Bilstein Compa banner angajari

Publicat înROMÂNIA, Ultima oră

Un candidat de pe listele AUR, acuzat de crime macabre comise în Decembrie 1989 la Sibiu

Un candidat de pe listele AUR, acuzat de crime macabre comise în Decembrie 1989 la Sibiu
Sursa: prosport.ro

Candidatul AUR la Brașov, Francisc Tobă, acuzat de crimele din Decembrie 1989 de la Sibiu

 Un candidat de pe listele AUR, acuzat de crime macabre comise în Decembrie 1989 la Sibiu

 

Dosarul din 1999 a fost întors la Parchetul Militar pentru grave vicii de procedură, după care, în 2010, a fost clasat. Între vicii, parchetagii militari plasaseră în locul unui mort o persoană în viață. Asta îi permite și azi lui Tobă să râdă, cu cinism, de judecata neînfăptuită. Însă adevărul este cunoscut de orice ziarist care a investigat Dosarele Revoluției. Colegul nostru de la ZIUA și EVZ, Roland Cătălin Pena, a redat chiar și declarațiile soției unuia dintre cei uciși de Francisc Tobă, candidatul AUR.

„Sunt soția sg. Maj. Onișor Traian Viorel, din Inspectoratul Sibiu, care în noaptea de 22-23.12.1989, în timp ce era internat la Spitalul Militar Sibiu, secția Chirurgie, internarea survenind în urma rănirii sale prin împușcare, a fost împușcat mortal alături de alți participanți de cpt. Francisc Tobă, care se autointitula comandant al acestui spital. Cunosc faptul că deși acesta a fost trimis în judecată, ulterior, după ce instanța a restituit cauza, procurorii militari din cadrul Secției Parchetelor Militare au clasat cauza pe motiv că ar fi intervenit prescripția răspunderii penale. Am studiat anumite hotărâri CEDO și am constatat că în astfel de cauze faptele nu se pot prescrie…”.

Candidatul partidului „anti-sistem” AUR Francisc Tobă, dincolo de faptul că este implicat în crimele din 1989, este și PĂRINTELE FONDATOR al SERVICIULUI DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE – STS, serviciul care va organiza și număra de fapt voturile din Alegerile Parlamentare de pe 6 decembrie 2020.
 Un candidat de pe listele AUR, acuzat de crime macabre comise în Decembrie 1989 la Sibiu
Fostul deputat al partidului lui Ion Iliescu-KGB, FSN-FDSN, ulterior PDSR-PSD, după ce a înființat STS-ul prin Legea creată formal de el, și-a angajat soția, Daniela Iuliana Tobă (foto mai jos) ca șefă a Biroului de Presă al STS. Deși se prezintă divorțat de aceasta, cei doi conduc împreună o asociație cu numele de Semper Fidelis, unde între membri de onoare se numără Dumitru Prunariu (i-am amintit numele pentru cunoscători) și generalul Mircea Chelaru, la rândul lui candidat AUR în Arges. Numele lui Tobă este legat și de o construcție masonică-PSD-istă din Sibiu, într-un articol despre Klaus Iohannis. Un alt general participant la crimele din decembrie 1989, de data aceasta la Timișoara, generalul Nicolae Roman, este candidat AUR la Buzău.
Fost ofiter in Sibiu (capitan la UM 01598 Marsa), acolo unde in decembrie 1989 a ordonat sechestrarea a peste 500 de persoane, fiind si anchetat in dosarul inca neclar al crimelor petrecute, colonelul Toba n-a avut una dintre cele mai spectaculoase cariere politice. De fapt, cu exceptia mandatului de parlamentar si a unei scurte perioade in care a fost consilierul prim-ministrului Adrian Nastase pe probleme de securitate nationala, Francisc Toba n-a fost foarte vizibil in politica de stat sau in partid.  De fapt, dupa promulgarea legii al carei initator a fost, maiorul in rezerva Toba pleaca pentru un an la Viena, in calitate de consilier diplomatic in cadrul Misiunii Permanente de pe langa OSCE.
Daca in guvernarea PSD Toba fost director general al Romaero, in era post-Nastase, aparent desprins de sistem, colonelul Toba s-a dedicat „societatii civile”, unde a condus o serie de organizatii non-guvernamentale precum Federatia Romana de Karate Traditional, Federatia Romana de Snooker sau Asociatia Semper Fidelis, un ONG dedicat militarilor in rezerva.
Mai putin de notorietate, pentru o perioada destul de scurta de timp, colonelul Toba lucrat in cadrul Garzii Nationale de Mediu, in calitate de consilier personal al comisarului-sef Silvian Ionescu, fost ofiter DIE. Ce legatura exista intre rachete sau telecomunicatii speciale si copacii infloriti protejati de Garda de Mediu? O prietenie transpartidica sau, si mai probabil, o camaraderie interarme care ilustreaza perfect modul in care sistemul isi potejeaza inclusiv fostii exponenti.
Prin 2010, colonelul Toba isi impartea deja timpul intre societate civila si procesele cu Vadim Tudor, aceasta din urma lansand o serie de acuzatii la adresa doamnei lt. col. Daniela Toba. Devenita intre timp sef al Biroului de presa/relatii publice din STS, doamna Toba a resimtit din plin atacurile liderului PRM, in special atunci cand acesta a declarat-o „spion” si, chiar mai grav!, „amanta lui Marcel Opris”. Reactia cuplului militar Toba a fost la aceeasi intensitate: despagubiri de 2 milioane de euro solicitate in instanta si – aici lucrurile devin amuzante – inchiderea ziarului „Tricolorul”, oficiosul PRM. Constitutia n-a fost, insa, de partea jignitilor,  articolul 30, alin. 4, transand discutia: „Nicio publicatie nu poate fi suprimata.” Culmea, nici macar la cererea unui ofiter superior STS…
Nici Asociatia Semper Fidelis nu a scapat prea usor de criticile unor oameni din sistem, gurile rele speculand chiar ca ONG-ul ar functiona ca un serviciu secret privat. Si, in ciuda dezmintirilor repetate ale colonelului Toba, ideea de societate civila compusa din militari a ramas totusi destul de greu de inteles, cu atat mai mult cu cat organizatia avea un caracter aparte, nemilitand explicit pentru recuperarea unor drepturi banesti sau altfel de privilegii.
Apoi, colonelul  – impreuna cu alti fosti ofiteri din zona informatiilor/sigurantei nationale – a decis constituirea Federatiei Militarilor din Romania. Primul presedinte ales, in 2010: generalul Constantin Degeratu, fost consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu. Acelasi care, un an mai tarziu, cazut deja in dizgratia prezidentiala, aparea in stenogramele ca pion intr-o afacere neautorizata cu tehnica militara americana.
Coroboram informatiile din epoca si constatam ca in perioada 2010 – atunci cand majoritatea datelor despre colonel se opresc -, cu o marja de cateva luni, se petrece o repozitionare interesanta. Impreuna cu generalul Degeratu – iesit din raza de actiune a Cotroceniului – infiinteaza o structura a fostilor ofiteri din zona de informatii/siguranta nationala, al carei  rol pare sa fie mai degraba de declaratie de intentie, nu de actiune propriu zisa. In acelasi timp, pe fondul conflictului cu Vadim Tudor, in urma caruia seful STS ii interzice lt. col. Toba sa se apere public, colonelul Francisc Toba cere schimbarea sefului STS. Nu doar in calitate de sot, ci si ca presedinte al unui ONG format din fosti militari (Semper Fidelis) si – mult mai important – initiator al legii STS.
Sursa: activenews.ro

Ultima oră

Sign up for newsletters

Get the best of Ora de Sibiu directly in your email inbox.

Sending to: