Constantin Chiriac premiat cu „Distincția Culturală” a Academiei Române
Foto: Rareș Helici

Constantin Chiriac a primit „Distincția Culturală” a Academiei Române, pentru turneul organizat la Bruxelles cu sprijinul Institutului Cultural Român, cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, în cadrul Festivalului EUROPALIA.

Coregraful Gigi Căciuleanu, istoricul de artă Doina Lemny, artistul plastic Ion Grigorescu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu şi directorului Societăţii „Tinerimea română”, profesorul Marin Cazacu sunt printre laureații acestei ediții a Premiilor Academiei Române. Premiile au fost anunțate de președintele Academiei Române prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop în cadrul ediției online din acest an a Premiilor Academiei Române.

„Din cauza condiţiilor speciale impuse de situaţia pandemică, evenimentul se va desfăşura în format hibrid, în Sala de Prezidiu reunindu-se în acest an doar membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, aflaţi în conexiune online cu preşedinţii celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei”, a precizat Biroul de comunicare al Academiei Române într-un comunicat transmis AGERPRES.

Premiile Academiei Române sunt acordate celor mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale româneşti, în diverse domenii: arte plastice, teatrale şi muzicale, literatură, istorie, filosofie, până la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, ştiinţe tehnice şi tehnologia informaţiei.

„Povestea prințesei deocheate”, cel mai bun spectacol al anului 2018, în România
Spectacolul „Povestea prințesei deocheate“ /„The Scarlet Princess“, regia și scenariul semnate de Silviu Purcărete, a avut trei reprezentații la „Les Halles de Schaerbeek“, în Bruxelles, pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA. Institutul Cultural Român a fost coordonatorul participării României la ediția din anul 2019 a festivalului EUROPALIA. Spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, muzica semnată de Vasile Șirli și scenografia de Dragoș Buhagiar, a primit trei premii UNITER la Gala UNITER 2019. Producția a fost desemnată „Cel mai bun spectacol” al anului 2018, actriței Ofelia Popii i-a fost decernat Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal (pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din acest spectacol) iar Dragoș Buhagiar a primit Premiul pentru Cea mai bună scenografie.

Prezența TNRS la Bruxelles a fost posibilă datorită susținerii oferite de Institutul Cultural Român – coordonatorul participării României la ediția 2019 a Festivalului EUROPALIA și a Ministerului Culturii și Identității Naționale. Președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen și peste șaizeci de alți oficiali europeni au participat la spectacolul prezentat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu la Bruxelles.

Ultima oră