Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă pentru prima dată, în perioada 9 – 11 decembrie, o serie de trei spectacole lectură după texte contemporane românești dedicate copiilor. Seria video va fi lansată pe pagina de Facebook a Teatrului Gong și își propune să ofere o alternativă artistică pentru petrecerea timpului liber acasă, în familie.
Acest proiect îi aduce pe scenă pe actorii Teatrului „Gong” din Sibiu, sub coordonarea regizoarei Delia Gavlițchi. „Copiii nu sunt o versiune redusă a adulților, copiii nu sunt adulți incompleți, iar teatrul pentru copii nu este un teatru pentru adulți diluat. Teatrul pentru copii este o formă de artă unică, specială, de sine stătătoare, care nu mai trebuie să fie mereu comparată cu teatrul pentru adulți. Este timpul să își găsească propriile metodologii și ideologii bazate pe conceptul de copilărie.”, declara tânăra creatoare în momentul lansării volumului „START. Dramaturgie pentru copii”, din care fac parte cele trei texte alese pentru lecturile de la Sibiu. Volumul include în total șapte piese câștigătoare ale concursului cu același titlu, lansat de Asociația miniREACTOR la începutul acestui an. Concursul s-a adresat tuturor dramaturgilor care doresc să scrie piese pentru copii cu vârsta între 3 și 7 ani. Întreaga colecție poate fi descărcată gratuit, cu titlu personal, accesând acest link: shorturl.at/imwR2. Reactor de Creație și Experiment este un spațiu cultural energic și viu înființat în 2014, în Cluj Napoca.
Primul spectacol lectură programat în această serie este „Aventura Căpitanului Vic în Lumea Reală” de George Cocoș. Căpitanul Vic și bunul său prieten și ajutor Jerry, un cățel umanoid, pornesc într-o aventură de neuitat în Lumea Reală, departe de interiorul jocului video de unde vin. Pentru a se întoarce acasă ei trebuie să se lupte cu Dr. Neboon și să pună stăpânire pe mașinăria acestuia. Pe parcursul aventurii cei doi trebuie să demonstreze cât de curajoși și isteți sunt, dar și cât de atenți sunt la cei din jurul lor. George Cocoș, autorul textului, ne oferă un final fericit, dar nu în modul clasic, ci pornind o nouă aventură pentru căpitanul piraților și aghiotantul său. Spectacolul lectură îi aduce în distribuție pe actorii Paul Bondane, Adrian Prohaska, Jenő Major și Daniela Dragomir. Evenimentul va avea premiera miercuri, 9 decembrie, de la ora 20:00.
Seria de lecturi continuă cu „Uriașii” de Irisz Kovacs. Uriașul și Uriașa sunt doi pui de uriași care spun povestea unei bucăți de cer picată pe Pământ. În mâinile lor uriașe, oamenii, casele acestora sau mașinile lor par numai niște obiecte de jucărie, pe care cei doi uriașii le mută dintr-o parte în alta. Irisz Kovacs a vrut să surprindă în cele câteva pagini de text, fragilitatea omului într-un scenariul non-verbal în care acțiunea dramatică este prezentată doar prin imagini cu un puternic impact emoțional. Acest spectacol îi aduce împreună pe actorii Alexandra Șerban și Anton Balint, fiind programat în premieră joi, 10 decembrie, de la ora 20:00.
Seria de lecturi se va încheia cu „Melcul Mec și Melcul Lec” de Ioana Hogman. Povestea scrisă de Ioana Hogman ilustrează un băiețel de șase ani pe nume Max și pe cei doi prieteni ai săi: Lec, un melc de grădină foarte lent care vrea să învețe matematică și tot felul de alte lucruri și Mec, un melc digital creat după chipul și asemănarea lui Lec pentru care matematica e floare la ureche. Mec pretinde că el și Lec sunt unul și același, lucru pe care Lec îl respinge din toată ființa lui. Max a încercat în multe feluri să îi ajute să înțeleagă că pot fi foarte diferiți și să aibă în același timp foarte multe lucruri în comun. Acest spectacol este ultima sa încercare de a le demonstra acest lucru. Lectura dramatică de la Sibiu este construită pe muzica lui Charlie Fălămaș alături de actorii Lucia Barbu, Raluca Răduca și Barbara Crișan. Premiera spectacolului este programată pentru vineri, 11 decembrie, de la ora 20:00.
Accesul la oricare din înregistrări se face gratuit. După lansare, înregistrările vor putea fi accesate timp de o lună de zile în biblioteca digitală a teatrulgong.ro.