Direcția de Sănătate Publică Sibiu are patru centre de sprijin unde sunt coordonate anchetele epidemiologice de către cei peste 80 de voluntari. Centrele au fost operaționalizate în cursul acestei săptămâni, cu susținerea Instituției Prefectului județul Sibiu și a Serviciului de Telecomunicații Speciale Sibiu.
Biblioteca ASTRA Sibiu, găzduiește un centru de coordonare a anchetelor epidemiologice, cu o capacitate de 10 locuri. În cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2, funcționează două centre, unul de coordonare a anchetelor epidemiologice și și unul de Call-Center, ce vine în sprijinul cetățenilor cu răspunsuri la solicitările privind COVID-19. Cetățenii pot solicita informații la numărul 0214-144.469.
Direcția de Sănătate Publică Sibiu, beneficiază la acest moment și de ajutorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde s-a amenajat cel de-al patrulea centru de sprijin, acesta activând pentru introducerea anchetelor epidemiologice în platforma națională.
Activitatea din aceste centre este asigurată de un număr de peste 80 de voluntari, dintre care 42 sunt studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, 30 sunt membri ai Crucii Roșii – Filiala Sibiu, iar 17 fac parte din personalul civil contractual al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. De asemenea în cadrul centrelor lucrează prin delegare și personal medical din cadrul unităților de învățământ.
Activitatea centrelor se desfășoară în două ture de lucru, ce acoperă intervalul orar 8:00 – 20:00, în fiecare zi a săptămânii. De asemenea menționăm faptul că în fiecare centru s-au creat condițiile necesare pentru a asigura distanțarea fizică precum și celelalte măsuri de protecție sanitară.
„Pandemia a adus multe situații dificile și greu de gestionat, dar cu toate acestea s-au depus eforturi zi de zi pentru a stopa răspândirea virusului. Iată că eforturile încep să dea rezultate care se reflectă și în cifre, numărul cazurilor a început să scadă. Numărul mare de persoane pozitive a copleșit activitatea DSP Sibiu, dar împreună cu noua conducere am reușit să deblocăm una dintre cele mai importate acțiuni: realizarea anchetelor epidemiologice în maxim 48 de ore de la primirea rezultatului pozitiv. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără partenerii noștri și aici aș vrea să aduc mulțumiri studenților mediciniști, pentru promptitudinea de care au dat dovadă, Crucii Roșii Sibiu care ne este alături și de această dată, Academiei Forțelor Terestre, Serviciului de Telecomunicații Speciale și tuturor sponsorilor care au contribuit la o mai bună implementare a acestei activități.” transmite Mircea Crețu, prefectul județului Sibiu.