Românii aflați în izolare sau carantină vor putea vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie, dar înainte trebuie să urmeze o procedură, scrie mediafax.ro
Potrivit deciziei BEC, cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale constituie totodată și cereri pentru exercitarea dreptului de vot.
Decizia mai stabilește că Direcțiile de Sănătate Publică transmit până cel târziu în 5 decembrie birourilor electorale de circumscripție lista persoanelor cu privire la care s-a formulat cerere și în privința cărora s-a instituit izolarea sau carantina, însoțită de deciziile emise în acest sens.
„În cazul persoanelor în cazul cărora direcțiile de sănătate publică au confirmat conform art. 2 instituirea izolării sau carantinei, birourile electorale de circumscripție județeană/oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale prevăzute la art. 1 alin. (7) din decizia Biroului Electoral Central nr.40/2020, republicată, pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de direcțiile de sănătate publică, prin intermediul instituției prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10.00, biroului electoral al secției de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale”, se mai arată în decizia BEC.
Pașii de urmat
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că a pus la dispoziția persoanelor aflate în carantină sau izolare din cauza epidemiei de Covid clipuri video și materiale de informare prin care explică tehnica votării prin intermediul urnnei mobile.
„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vine în sprijinul alegătorilor români care doresc să își exercite dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 și pune la dispoziția acestora un clip video și materiale de informare menite să ilustreze tehnica votării prin intermediul urnei speciale (mobile), atât pentru persoanele aflate în carantină sau izolare din cauza pandemiei de COVID-19, cât și pentru persoanele netransportabile”, se arată într-un comunicat al AEP.
Astfel, pe site-ul AEP poate fi accesat și descărcat atât modelul cererii de vot prin intermediul urnei speciale de către persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, precum și modelul cererii pentru emiterea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei mobile de către persoanele aflate în izolare sau carantină.
Totodată, pe site, alegătorul este îndrumat să identifice secția de votare la care este arondat și adresa biroului electoral de circumscripție județeană sau a oficiului electoral de sector, după caz, pe raza căruia are domiciliul sau reședința.
AEP a realizat, de asemenea, un material video pe tema procedurii de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile), care poate fi vizionat pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook a Autorității Electorale Permanente.