Cum se acordă și cum se plătește concediul medical?

Sănătatea este unul dintre stâlpii de rezistență pe care se bazează bunăstarea și starea  noastră de bine. Dacă aceasta este pusă în pericol, automat și celelalte aspecte importante ale vieții sunt afectate, familia, cariera și finanțele. Dacă, din păcate, trecem prin acest lucru, este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a ne însănătoși cat mai repede, iar acest lucru înseamnă control la medic și multă grijă față de propria persoană. Pentru astfel de situații este bine de știut că se poate apela la concediul medical, un drept pe care îl au majoritatea angajaților.

Este esențial ca atunci când avem o problemă de sănătate, să deținem informații cu privire la cum se acordă și cum se plătește concediul medical. Toate acestea ar fi bine de știut chiar înainte de a avea nevoie de acesta. În cazul în care o persoană se află în situația de a avea nevoie de zile de concediu medical, întrebările cele mai importante se referă la cum se acordă și cum se plătește acesta in funcție de contractul de muncă. Medicul de familie, medicul primar, specialistul din policlinică sau spital este cel care eliberează angajatului respectiv, adeverinţa pentru eliberarea de concedii medicale completată de către angajator, care atestă calitatea de asigurat şi detaliază situația concediilor medicale pe o perioadă de 12 luni, anterioare lunii în care este necesară eliberarea certificatului de concediu medical. Ulterior, medicul îi va elibera un certificat de concediu medical pe care va completa datele asiguratului, codul de indemnizaţie şi Casa de Asigurări. Certificatul se eliberează pe baza adeverinţei pentru eliberarea de concedii medicale, care dovedeşte plata asigurărilor de sănătate, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infecto-contagioase din grupa A. Aceasta este disponibilă și pe site-ul cnas.ro. Pe baza acestei adeverințe, dar și a diagnosticului stabilit, medicul îți va elibera certificatul de concediu medical.

Firma decontează

Angajatorul este cel care plătește acest tip de concediu. Acesta plătește suma aferentă zilelor lucrătoare din primele cinci zile calendaristice de concediu medical, iar bugetul necesar pentru numărul de zile ce depășește aceste cinci zile calendaristice, este susținut de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate  (FNUASS) sau Casa de Sănătate. De asemenea, indemnizația va fi plătită integral de FNUASS și în cazul în care firma sau angajatorul își încetează activitatea. Limita maximă a valorii indemnizației, indiferent de venitul salarial, este de 12 salarii minime brute pe țară, lunar. Cu toții ne dorim să avem concedii doar pentru călătorii, plimbări cu familia, relaxare sau alte pasiuni și să nu avem nevoie de concediu medical nici măcar pentru o zi. Din păcate însă nu putem exclude posibilitatea ca din cauza unor probleme medicale să avem nevoie și de un astfel de concediu mai puțin plăcut și dorit, motiv pentru care este bine să fim mereu informați cu privire la aceste aspecte.

Ultima oră

Comentariul meu