La începutul lunii noiembrie s-au făcut patru ani de când, în Sibiu, colectarea deșeurilor se face separat. SC Soma SRL, operatorul de salubrizare se confruntă, încă, cu probleme cauzate de modul incorect în care sibienii colectează gunoiul. Nerespectarea fracțiilor, confundarea deșeurilor, indiferența sau nepăsarea duc la tone de deșeuri perfect reciclabile, care ajung însă, la rezidual. Nu mai pot fi reciclate. Nu o dată, însăși compania de salubrizare a fost arătată cu degetul că nu colectează corect, plasticul și cartonul fiind ridicate împreună, în același container. Perfect adevărat, însă, doar la prima vedere. Colectare se face corect și separat.
Este puțin trecut de ora 7.30. Pe o ceață densă, prin care abia dacă vezi la cinci metri, 18 echipaje se pregătesc să iasă pe poarta societății comerciale Soma Sibiu, compania care se ocupă de colectarea gunoiului în municipiu. Sunt ultimii care pleacă pe teren. Primii sunt oamenii care pleacă pe cele opt mașini și ies pe poartă încă de la ora 5.30. Sunt echipajele care colectează cele trei fracții de pe zona centrală (rezidual, carton și biodegradabil sau plastic), urmează apoi undeva la 20 de echipaje care pleacă la ora 7.00 și, în final, cei de acum, de la 7.45. Mașinile se împrăștie în tot orașul Sibiu, pe trasee bine stabilite, pentru a colecta gunoiul reciclat de sibieni. Sunt trei oameni pe fiecare mașină. Un șofer și doi muncitori la salubritate gata să golească containerele cu materiale reciclate.
În zona de case și zona de blocuri, colectarea se face diferit, pentru că sunt recipiente diferite, în special ca mărime.
Spre exemplu, la case, există recipiente speciale: negru pentru rezidual, maro pentru biodegradabil, galben pentru plastic și albastru pentru hârtie și carton. La blocuri sunt platforme comune. Acolo sunt recipiente pentru rezidual în funcție de cât de mare este platforma, mai sunt recipiente de 1100 de litri, apoi, lângă platforme, sunt recipiente maro, pentru biodegradabil. În zonele de blocuri, de cele mai multe ori, se folosesc mașini mari de colectare a gunoiului, tip macara.
În Sibiu, încă, nu se colectează corect
Din neștiință sau din rea voință sibienii nu reușesc, după patru ani de când „Sibiul reciclează”, să sorteze corect gunoiul. Biodegradabilul (pubela maro) este pubela unde aproape în nicio zonă din Sibiu nu se reciclează corect. Biodegradabilul este „contaminat” de cele mai multe ori, de deșeuri care nu intră în această categorie cum sunt mâncarea gătită, uleiurile și, din păcate, chiar și deșeurile reziduale sau reciclabile, precum sticle pet. Următoarea pe listă este pubela neagră, gunoiul rezidual, care este compromis, dintr-un motiv diametral opus. Sibienii cred că, dacă este rezidual, aici se aruncă tot ce nu se identifică pentru celelalte pubele. Lucrurile nu stau, însă, așa. La această pubelă ori lângă ea nu au ce căuta cărămizile, molozul, materiale de construcții, canapelele, jucăriile etc. Din păcate, în unele cazuri și plasticul și cartonul sunt selectate incorect sau compromise. De cele mai multe ori, recipientele de plastic nu sunt spălate înainte de a fi reciclate, polistirenul nu are ce căuta în pubela albastră, fiind un deșeu periculos și dificil de reciclat și nici cutiile cu resturi de vopsea, frunzele sau alte deșeuri necorespunzătoare.
Se reciclează corect, în mare măsură, hârtia și cartonul, dar se întâmplă ca sibienii să compromită acest deșeu lăsându-l lângă pubelă. Motivele sunt adesea legate de timpul petrecut în casă sau lângă pubelă a de rupe cartonul și de a-l introduce prin orificiul special al iglu-ului albastru. Recipientele sunt făcute pentru carton și hârtie de uz casnic și nu industrial, de aceea, ruperea sau tăierea unui carton mai mare nu durează foarte mult. Cartonul lăsat lângă pubelă este plouat și deteriorat, fiind, astfel, compromis. În aceste cazuri, nu mai poate fi reciclat și ajunge la rezidual.
Sticla este un deșeu care nu se generează foarte mult și este reciclat destul de corect.
De ce este importat să se facă selecția corect?
Toate mașinile care colectează reciclabile și biodegradabile, atât în zonele de case, cât și în cele de bloc se duc la stația de sortare și compost, iar deșeurile se pun pe o bandă și sortarea se face manual. Se generează astfel o cantitate destul de mare de deșeuri care ar trebui să fie strict reciclabile, dar care ajung, din păcate, reziduuri. Acest fapt duce la eforturi zadarnice în protejarea mediului. Reciclarea corectă se bazează pe faptul că, gunoiul nu este în general gunoi, iar deșeurile nu se aruncă după bunul plac.
Deșeurile reziduale ajung direct la depozitul de deșeuri unde rămân pentru totdeauna. De aceea este important să nu punem reciclabili la rezidual. Ne umplem gropile de gunoi mai repede decât a fost programat și va trebui să facem altele și sa contaminăm mediul. Nici soluția de incinerare nu este fără de riscuri întrucât în timpul procesului se emit în atmosfera gaze.
Mitul mașinii care colectează la grămadă
În componența parcului auto Soma se află și un tip de mașină mare, folosită în zona de blocuri pentru colectarea cartonului și plasticului din igluuri, iar în zile diferite, a sticlei. De foarte multe ori au fost sesizări cu privire la faptul că plasticul și cartonul se ridică la grămadă, igluurile galbene și albastre fiind descărcate în același moment, în aceeași mașină. Recipientele se golesc, într-adevăr, în același container, dar este vorba despre un container de 30 de metri cubi care este prevăzut cu un perete despărțitor la mijloc. Astfel, se colectează carton și plastic, împreună, doar că, o fracție este în fața containerului, iar cealaltă fracție, în spate. Motivul principal pentru care s-a recurs la această soluție este accesul dificil pe străduțele înguste existente în unele zone de blocuri. Astfel se folosește o singură mașină pentru ambele recipiente, de carton și plastic, însă, compartimentată. În zilele în care mașina colectează sticlă, se renunță la peretele despărțitor.
Toate detaliile despre cum se colectează corect, ce înseamnă fiecare culoare a unei pubele și cât de important este ca selecția să fie făcută corespunzător găsiți atât pe pagina web a companiei, www.somasibiu.ro, cât și pe pagina de facebook.
Articol publicat în cadrul campaniei de conștientizare publică ”Respect pentru culori”.