fotbalul din sibiu sufocat de pandemie - micile cluburi nu primesc niciun ajutor de la stat

Epidemia de coronavirus a afectat grav mai majoritatea domeniilor de activitate și economia întregii țări. Sectorul imobiliar, turismul și, mai ales, sectorul Horeca, au avut de suferit. Multe afaceri se clatină și multe companii dau faliment. Un alt segment care resimte puternic efectele negative ale pandemiei este sportul.

Majoritatea cluburilor sportive de amatori au finanțare privată, iar în această perioadă, părinții nu-și mai lasă copiii să meargă la antrenamente și multe cluburi sunt în prag de desființare.

fotbalul din sibiu sufocat de pandemie - micile cluburi nu primesc niciun ajutor de la stat

Vicepreședintele Asociației de Fotbal Sibiu, Andrei Bițu, spune că este o perioadă extraordinar de dificilă pentru cluburile sportive din Sibiu. Acestea nu au primit nici un fel de susținere sau ajutor financiar de la stat, iar toate costurile aferente testării sunt suportate din sursele proprii.

„Este foarte greu pentru cluburile sportive să supraviețuiască în această perioadă. Avem nevoie de ajutor și susținere, iar soluția nu este în mâna autorităților locale, trebuie să se acționeze de mai sus. Așa cum au fost ajutate și susținute financiar unele sectoare, ar trebui să fie susținut și segmentul sportului.”, spune Andrei Bițu.

Zilele trecute, sibianul a trimis o scrisoare deschisă către Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Deputatul Ioan Stroe și Vicepremierul Raluca Turcan, prin care solicită sprijin financiar și propune chiar soluții. Acesta sugerează autorităților să deconteze costurile aferente testelor, reluarea activității sportive prin testarea anticorpilor, iar în cazul detectării de anticorpi, să fie eliminată obligativitatea testării PCR. O altă măsură propusă este acordarea unui sprijin financiar cluburilor care au suferit o reducere a veniturilor de de cel puțin 30% față de anul anterior.

Scrisoarea adresată celor din fruntea țării

“Dacă pot sa va rețin atenția puțin, referitor la sportul românesc și la posibilele soluții care se afla in mâna Dvs.. În aceste vremuri tulburi pentru sportul amator Românesc, căutăm cu toții o soluție pentru a supraviețui din punct de vedere sportiv, social şi financiar. Majoritatea cluburilor de amatori și-au suspendat activitatea: cluburi de drept privat cu finanțare privată, cluburi de copii și juniori, cluburi de liga IV-a și a V-a, cluburi de liga III-a, cluburi pentru care costurile cu testarea au fost uriașe. Aceste cluburi se confruntă cu o situație fără precedent și anume lipsa fondurilor. Dacă angajatorii, angajații și multe alte domenii de activitate au beneficiat de ajutor de la stat, cluburile de amatori au rămas pe din afară. Dorim să promovăm sportul românesc mai departe, iar cluburile de amatori, semi-amatori și de juniori sunt principala pepinieră în ceea ce privește viitorul sportului Românesc. În consecință solicităm ajutor financiar pentru cluburile sportive de amatori și semi-amatori. Cu toţii suntem de-acord că sportul însemnă sănătate, iar lipsa lui a dovedit că produce consecințe grave asupra corpului și sănătății fizice și psihice, indiferent de categoria din care face parte individul. Ne apropiem cu pași repezi de un dezastru. În lipsa unui ajutor de la stat foarte multe cluburi vor dispărea; în lipsa sportului, foarte multe persoane se vor îmbolnăvi. Puterea decizională este în mâinile dumneavoastră!

Vă propunem următoarele măsuri :

  1. Decontarea testelor pentru fotbalul semi-amator și amator. Multe dintre aceste cluburi plătesc contribuții la Sănătate și este oarecum incorect să plătească pentru testare.
  2. Reluarea activității sportive prin testarea anticorpilor(testele rapide de sânge) pentru toți sportivii legitimați și în cazul detectării de anticorpi eliminarea obligativității testării PCR. Aceasta ar duce la reluarea activității sportive cu un risc foarte mic de infectare în special a copiilor și juniorilor care e posibil să fi dezvoltat anticorpi fără a prezenta simptome.
  3. Subvenţionarea cluburilor care fac dovadă că au suferit un impact de diminuare financiară de peste 30% față de anul anterior. Așteptăm cu mare interes răspunsul dumneavoastră și găsirea de soluții concrete și eficiente.

Cu deosebită considerație, Andrei Bițu, Vicepreședinte Asociația Județeană de Fotbal Sibiu”,

Ultima oră

Comentariul meu

Publică