Stația de tratare a deșeurilor de la Cristian, declarată de interes public județean
Foto Arhivă

Județul Sibiu va avea un proiect de interes public județean. Este vorba despre viitoarea stație de tratare a deșeurilor ce va fi construită la Cristian. Consilierii județeni vor trebui să aprobe acest ”statut” pentru ca mai apoi terenul să poată fi cumpărat. Pentru acesta CJ Sibiu va scoate din buget aproximativ un milion de euro.

Legislația prevede ca pentru a face o investiție, proiectul să fie declarat de interes public județean. Abia după ce acest lucru este votat, se va putea trece la achiziționarea efectivă a terenului pe care va fi construită viitoarea stație de tratare a deșeurilor.

Proiectul de achiziție este din nou adus pentru vot consilierilor județeni, după ce la precedenta ședință de Consiliu a fost retras de pe ordinea de zi.

Terenul pe care Consiliul Județean dorește să îl cumpere în Cristian are 49.600 metri pătrați și va fi scos definitiv din circuitul agricol. Propunerea de achiziție din partea CJ este de 1.140.800 de euro.

Scopul viitoarei stații de tratare a deșeurilor este ”modernizarea sistemului existent și construirea unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) care să fie utilizată pentru tratarea deșeurilor reziduale și a deșeurilor biodegradabile colectate separat din tot județul. Dorim să subliniem faptul că, prin obținerea unei astfel de finanțări pentru județ, cantitatea depozitată de deșeuri biodegradabile se va reduce cu cel puțin 12.000 tone/an. Termenul final de obținere a finanțării prin programul POIM este 31decembrie 2021. Pentru a eficientiza sistemul de operare al stațiilor delegate prin Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sibiu” și pentru a se asigura un nivel ridicat de reutilizare, reciclare, a deșeurilor municipale generate la nivelul județului, este imperios și necesar realizarea acestei investiții care să asigure sustenabilitatea sistemului de gestionare a deșeurilor pe termen lung”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi aprobat de consilierii județeni.

Pentru construcție efectivă a stației, Consiliul Județean dorește să obțină fonduri nerambursabile. Dar, pentru a deveni eligibil proiectul, trebuie dovedită proprietatea asupra locației unde se va ridica stația.

 

Ultima oră

Comentariul meu