Ziua internațională a salutului - Cum a influențat pandemia clasicele forme de salut
Sursa: publika.md

Sâmbătă, 21 noiembrie, este Ziua Internaţională a salutului. Strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc.

Alin Comşa, expert în comunicare, spune cum a pornit acest obicei, scrie Mediafax.

„Acesta este gestul acreditat în toate societăţile şi în toate momentele istorice ca fiind ’Îmi pare bine să te cunosc. Pace! Suntem prieteni’. De ce? Pentru că în momentul în care doi oameni dau mâna, îşi atestă unul altuia că nu au nimic în mână cu care să se atace. De aceea nu este elegant să dai mâna cu mănuşă. Pentru că ai putea să ai ceva pe mănuşă sau sub mănuşă”, explică acesta.

Din cauza pandemiei de Covid-19 însă, strânsul mâinii, sărutul pe obraz sau îmbrăţişările nu prea mai sunt întâlnite. Ba chiar te-ai putea trezi într-o situaţie jenantă, dacă eşti refuzat. Ca să evite astfel de momente jenante, oamenii au găsit tot felul moduri „safe” în care se salută.

Alin spune totuşi că acesta este noul nostru „normal” şi că nu ar trebui să ne simţim jenaţi: „În momentul în care înţelegi cu adevărat că este nevoie să te păzeşti, dar îţi doreşti în continuare să comunici cu cel din faţa ta, vei depăşi mai uşor aceste piedici, aceste mici piedici”.

Alin e de părere că ne-au mai rămas două gesturi importante în ceea ce priveşte salutul: Privirea şi zâmbetul care se vede, chiar dacă purtăm mască.

Sursa: Mediafax

Ultima oră