Imunitatea celor care au avut coronavirus și s-au vindecat poate dura de la 8 luni la câțiva ani, arată un studiu american, scrie Mediafax.
Datele provin din cercetări nepublicate încă, dar din laboratoare excelente, examinate de câțiva oameni de știință, scrie Corriere della Sera.
Profesorul Alessandro Sette, directorul departamentului de cercetare a vaccinurilor din Institutul de Imunologie La Jolla (Ljl) San Diego, este unul dintre semnatari.
Astfel, dr. Sette și colegii săi au ales 185 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19. Majoritatea avusese simptome ușoare, fără spitalizare. Echipa a monitorizat patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B și două tipuri de celule T, pentru a construi o imagine cât mai completă asupra imunității.
Conform concluziilor, la opt luni de la infectare, majoritatea celor vindecați (peste 90%) are încă suficiente celule imune pentru a evita infecția și pentru a preveni boala Covid-19.
Puține persoane infectate nu au prezentat imunitate de lungă durată după recuperare, posibil din cauza cantității de încărcătură virală la care au fost expuse.
„Această cantitate de memorie ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să se îmbolnăvească timp de mulți ani”, a spus Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu.
Potrivit echipei de savanți americani, persoanele vindecate ar putea fi protejate cel puțin opt luni, însă e posibil să evite infecția câțiva ani.
Durata exactă a imunității este greu de prezis, deoarece oamenii de știință nu știu încă ce niveluri ale diferitelor celule imune sunt necesare pentru a protecție, dar studiile de până acum au sugerat că ar putea fi suficient chiar și un număr mic de anticorpi sau celule T și B.
Dacă rezultatele cercetării ar fi confirmate, ar reprezenta o veste excelentă, deoarece cea mai mare îngrijorare a fost că imunitatea la coronavirus ar putea dura doar câteva luni.
Sursa: Mediafax