chinul unui sibian în vârstă, confirmat cu covid-19 - medicii l-au trimis acasă "la ocazie"
foto: arhivă

Nu mai este o noutate faptul că epidemia de coronavirus a evoluat năucitor și că sistemul medical sibian este depășit de situație. Criza de medici infecționiști, criza de paturi pentru pacienții în stare gravă, a oxigenului necesar pentru tratamentul lor. Toate aceste probleme de care s-au lovit cei din sistemul medical au influențat și încă influențează starea epidemiologică în care se află județul Sibiu.

Deși se încearcă a fi luate toate măsurile și resursele la care județul are acces pentru a combate această criză, din păcate, încă mai e cale lungă până la rezolvarea tuturor impedimentelor și la soluționarea problemelor. Tot mai multe persoane se plâng și semnalează faptul că au fost tratați superficial, iresponsabil sau inuman de către medicii sibieni. Județul Sibiu a ajuns la o situație de natura incredibilului. Pe de o parte, suntem în carantină pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, pe de altă parte, pacienții confirmați pozitiv sunt trimiși acasă “la ocazie”.

Un cititor Ora de Sibiu, a semnalat o situație neplăcută și chiar periculoasă. Acesta a relatat experiența trăită de el și de familia sa. În urmă cu câteva zile, bunicul său, în vârstă de 70 de ani a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. În urma consultului, medicii au constatat că nu necesită internare. Astfel că, domnul s-a izolat pentru a continua tratamentul la domiciliu.

chinul unui sibian în vârstă, confirmat cu covid-19 - medicii l-au trimis acasă "la ocazie"

“Bunicul oricum suferea de afecţiuni ale inimii şi avea probleme cu circulaţia. La câteva zile, situația lui s-a înrăutățit și am chemat ambulanța care urma să-l transporteze la spital. Nimeni din familie sau din afara familiei nu avea voie sa meargă cu el, sau măcar după el la spital, așadar asistenta de pe ambulanță a luat doar un număr de telefon pentru a ne putea înștiința despre starea lui”, spune nepotul pacientului.

Pacientul infectat a fost dus la spital, la triaj i-au spus că nu are nevoie de internare, deși rudele spun că se simțea atât de rău încât nu mâncase nimic în ultimele 48 de ore, iar de o zi nu mai putea bea nici apa și abia respira. În cele din urmă, fără a contacta vreo rudă sau aparținător, pacientul a fost trimis acasă.

“După mai bine de 5 ore, cu rezultatul pozitiv al testului, bunicul a ajuns acasă, la 30 km depărtare de oraș. L-au trimis acasă, înafara Sibiului, cu “ocazie” , fără sa aibă bunul simț măcar sa înștiințeze un membru al familiei, deși aveau număr de contact.”, spune ruda pacientului.

Pe lângă persoanele din jur care au fost supuse riscului în această situație, a fost o provocare și pentru sănătatea pacientului, să plece singur în starea în care se afla. Pe lângă chinurile provocate de coronavirus, pacientul suferă de mai mulți ani de boli cardiovasculare. Picioarele sale sunt acoperite de răni, cu carne vie, cu care a fost nevoit să meargă kilometri pe jos, apoi cu o mașină la ocazie.

chinul unui sibian în vârstă, confirmat cu covid-19 - medicii l-au trimis acasă "la ocazie"

chinul unui sibian în vârstă, confirmat cu covid-19 - medicii l-au trimis acasă "la ocazie"

chinul unui sibian în vârstă, confirmat cu covid-19 - medicii l-au trimis acasă "la ocazie"

Ora de Sibiu a solicitat un punct de vedere Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru a lămuri care este procedura în asemenea cazuri și cum se procedează cu transportul persoanelor confirmate pozitiv.

“Niciun pacient COVID pozitiv confirmat nu pleacă de la Unitatea de Primiri Urgențe, decât cu Serviciul de Ambulanță sau cu un membru al familiei cu care este izolat. O astfel de situație poate apărea doar dacă pacientul părăsește UPU fără să anunțe personalul medical (fără acord) sau dacă pacientul nu are încă rezultatul testului COVID”, declarat Dr. Constantin Roșca, medicul șef al UPU Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu