Marți, 17 octombrie - Ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur
FOTO arhivă

Marți este ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur. Anual, în România se nasc 20.000 de copii prematur. Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naştere, deci înainte de începutul celei de-a 37-a săptămâni a sarcinii.

Dintre aceştia, 10.000 mor, iar tragedia este că mulţi ar putea fi salvaţi, dacă ar exista dotările necesare, scrie Mediafax. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

„Locurile nu sunt suficiente pentru volumul mare de născuţi prematur. Trebuiesc incubatoare în spitalele în care se nasc, în maternităţi avem nevoie de incubatoare. Resursele nu cred că sunt îndeajuns în momentul de faţă pentru volumul mare care există de prematuri. Consider că mai este nevoie de nişte centre de terapie de nou nascuţi care să poată prelua din cazurile acestea. Iar un prematur care intră în terapie nu intră şi iese dupa 2-3 zile. Este vorba de probleme care necesită timp, necesită resurse. Copiii stau de obicei internaţi şi perioade lungi de timp”, spune Alexandra Munteanu, medic specialist chirurgie pediatrică: .

„Pe lângă problemele pe care le aveam în acest domeniu al neonatologiei, în special cele legate de prematuritate, de faptul că există o ierathizare a maternităţiilor, pe grade de îngrijire a nou-născuţilor, ne confruntîm cu probleme legate de echipamente medicale, de dotare, în acelaşi timp şi cu probleme legate de resursa umană, nu există suficiente cadre medicale, specialişti sau asistente de neonatologie”, adaugă Simona Vlădăreanu, medic primar neonatologie: .

Sursa: Mediafax

Ultima oră