Vaccin nou pentru prevenirea Covid-19 - Ar avea eficiență de 95 la sută
Foto: Getty Images

Vaccinul produs de compania americană Moderna are o eficienţă de 95%, arată datele preliminare ale companiei americane.

Rezultatele vin să completeze veştile bune primite săptămâna trecută când Pfizer a publicat date similare, scrie Mediafax. Cele două anunţuri sporesc încrederea în faptul că vaccinurile pot ajuta la învingerea pandemiei.
Ambele companii au folosit o abordare extrem de inovatoare şi experimentală pentru a-şi proiecta vaccinurile.
Este un vaccin pe bază de ARN, la fel ca vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech. Este fabricat din acid ribonucleic mesager (ARNm), un cod genetic care spune celulelor cum să producă proteine, ce ajută sistemul imunitar să producă anticorpi pentru combaterea virusului.
Moderna spune că este o „zi grozavă” şi intenţionează să ceară aprobarea utilizării vaccinului în următoarele săptămâni, cu toate că datele sunt încă preliminare.
Comisia Europeană are un acord cu Moderna pentru 80 de milioane de doze de vaccin, însă nu este încă semnat un contract. Moderna a primit aproape 1 miliard de dolari în finanţare pentru cercetare şi dezvoltare de la guvernul SUA şi are o tranzacţie de 1,5 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze. Guvernul SUA are, de asemenea, o opţiune de a cumăra alte 400 de milioane de doze.

Compania speră să producă între 500 de milioane şi 1 miliard de doze în 2021, împărţite între fabricile sale de producţie din SUA şi cele internaţionale. Moderna a mai spus că îşi va folosi datele pentru a solicita autorizaţie în Europa şi în alte regiuni.

Conform unui comunicat al companiei Moderna, vaccinul candidat împotriva COVID-19 își îndeplinește obiectivul primar de eficacitate în cadrul primei analize intermediare a Studiului de Fază 3. Studiul de Fază 3 a îndeplinit criteriile statistice cu o eficacitate a vaccinului de 94,5% (p <0.0001). Prima analiză intermediară a inclus 95 de participanți ce erau cazuri confirmate cu COVID-19.

„Moderna intenționează să se înscrie pentru a primi o Autorizație de Utilizare de Urgență (EUA) de la FDA (Food and Drug Administration) din SUA, în următoarele săptămâni, și se așteaptă ca această autorizație să se bazeze pe analiza finală a 151 de cazuri și o urmărire mediană de peste 2 luni”, transmite compania.

„Acesta este un moment esențial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva COVID-19. Începând cu luna ianuarie, am urmărit și monitorizat acest virus cu intenția de a proteja cât mai mulți oameni din întreaga lume. În timpul acestei perioade, am știut că fiecare zi contează. Această analiză intermediară pozitivă din Studiul de Fază 3 ne-a oferit prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala COVID-19, inclusiv o formă severă a acesteia” a declarat Stéphane Bancel, Chief Executive Officer la Moderna.

Moderna anunță faptul că vaccinul său candidat împotriva COVID-19 va avea o perioadă de valabilitate mai lungă la depozitarea în unități frigorifice

Estimările arată că vaccinul candidat va rămâne stabil la temperaturi standard în cadrul unităților frigorifice, de la 2° la 8° C (36° la 46° F) timp de 30 de zile, în comparație cu estimarea anterioară de 7 zile. Condițiile de livrare și de depozitare pe termen lung realizate la temperaturi standard la congelator de -20° C (-4° F) timp de 6 luni.

mRNA-1237 va fi distribuit folosind o infrastructură de livrare și depozitare a vaccinului ce va fi disponibilă pe scară largă.

Sursa: Mediafax

Ultima oră