Autoritățile locale au decis, vineri, în cadrul unei ședințe ce a avut loc în prezența șefului DSU, secretarul de stat Raed Arafat, și vicepremierului Raluca Turcan, ca municipiul Sibiu, localitatea Șelimbăr și orașele Cisnădie și Tălmaciu să intre în carantină, pentru o perioadă de două săptămâni. Odată cu această decizie, se impun mai multe restricții, pe care sibienii trebuie să le respecte cu strictețe.
În condițiile în care situația epidemiologică se înrăutățește, autoritățile au decis să instituie carantina – un lockdown asemănător celui din primăvară, însă mult mai permisiv. Sunt valabile, în continuare, restricțiile impuse prin ultima Hotărâre de Guvern, și anume limitarea deplasărilor pe timpul nopții și obligativitatea purtării măștii de protecție, dar se impun și câteva măsuri suplimentare.
Patru localități au intrat în carantină
Astfel, de luni, toate persoanele care intră în cele patru localități carantinate vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere, în care să completeze care este motivul pentru care se deplasează. De asemenea, și cei care locuiesc în Sibiu, Tălmaciu, Șelimbăr și Cisnădie au nevoie de o declarație, de o adeverință de la angajator sau de o legitimație de serviciu atunci când părăsesc casele. Deplasările sunt, timp de două săptămâni, limitate. Putem ieși din case doar dacă este urgent.
CITEȘTE ȘI: Intrăm în carantină la Sibiu – Ce avem voie să facem și ce restricții se impun de luni
Bungard, Mohu, Veștem și Cisnădioara NU intră în carantină
Autoritățile au revenit cu explicații în ceea ce privește carantinarea. Cei care domiciliază în Mohu, Bungard, Veștem, Cisnădioara sau Tălmăcel nu trebuie să respecte restricțiile impuse prin ultimele hotărâri, întrucât acestea fac referire strict la localitățile Șelimbăr, Cisnădie și Tălmaciu, nu la UAT-uri. DETALII AICI.
DESCARCĂ DE AICI DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE
Ce se întâmplă cu saloanele și after-school-urile
Timp de două săptămâni, saloanele de înfrumusețare rămân deschise, însă nu vor putea primi clienții, fiindcă aceștia nu au ce motiv să treacă în declarația pe proprie răspundere. Detalii de la Prefectură AICI.
În ceea ce privește after-school-urile, acestea rămân deschise. Detalii despre ce trebuie să completeze părinții în declarația pe propria răspundere, AICI.
Mall-urile rămân deschise
Cu toate că este nevoie de declarație pentru a ieși din casă, oamenii pot în continuare să-și desfășoare activitățile zilnice. Pot merge chiar și la shopping, căci mall-urile Promenada Sibiu și Shopping City Sibiu rămân deschise – ce-i drept, doar în intervalul orar 08.00 – 20.00 și doar în timpul săptămânii.
VEZI ȘI: Noul program de funcționare al mall-ului Promenada Sibiu – Magazinele se deschid mai devreme
Ce motive de deplasare pot invoca sibienii
Sibienii pot merge la muncă, la cumpărături, la medic, la alergat, să plimbe animalele de companie, să participe la slujbele religioase, să facă voluntariat, să doneze sânge, se pot deplasa și pentru activități agricole, pot participa în continuare la programe și proceduri de tratament, iar producătorii agricoli pot comercializa produse agroalimentare. De asemenea, sibienii pot ieși din casă pentru a oferi asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, se pot deplasa pentru îngrijirea unui membru de familie sa a unei persoane aflate în întreținere și pot merge la înmormântări. Pentru toate acestea este nevoie de o declarație pe propria răspundere ori, în cazul deplasării în scop profesional, de adeverință de la angajator.
VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A MOTIVELOR DE DEPLASARE ÎN TIMPUL ZILEI
Ce nu pot face sibienii în aceste două săptămâni
În cele două săptămâni, sibienii care locuiesc în cele patru localități mai sus menționate, nu vor mai putea merge la terase, căci de luni se vor închide. De asemenea, nu vor mai putea participa la slujbele religioase decât în exteriorul lăcașelor de cult și nu vor mai putea intra „buluc” în magazine, căci accesul va fi restricționat, acestea funcționând la o capacitate de doar 30%. Fiindcă nu vor mai avea voie mulți oameni înăuntrul magazinelor, există însă posibilitatea să se formeze cozi interminabile, afară, la intrare, la fel cum se întâmpla și în primăvară.
În ceea ce privește persoanele vârstnice, cele cu vârste de peste 65 de ani, vor putea părăsi locuințele în intervalul orar 10.00 – 13.00, pentru a-și cumpăra mâncare ori pentru asigurarea altor bunuri.
Toate magazinele non-alimentare, dar și mall-urile se închid în zilele de weekend. Măsura se aplică începând de sâmbăta aceasta (14 noiembrie). În timpul săptămânii vor funcționa la o capacitate de 30%.
Cale de acces către autostrada A1, închisă în timpul carantinei
O cale de acces către autostrada A1 Sibiu – Deva s-a închis, începând de duminică seară, pentru două săptămâni, ca urmare a carantinării municipiului Sibiu. Este vorba despre ieșirea dinspre strada Henri Coandă. Informații suplimentare AICI.