Directorul adjunct al DSP Sibiu - ”Rata de infectare este și o consecință a tratării asimptomaticilor de către medicii de familie”

Județul Sibiu se află pe primul loc în țară la rata de infectare cu noul coronavirus. Municipiul Sibiu este și el fruntaș. Asta în condițiile în care în care cu mai puțin de o lună în urmă rata de infectare era ”acceptabilă” în condiții de pandemie. Dar, totuși, cum s-a ajuns în această situație?

Una din cauzele creșterii ratei de infectare la nivelul județului Sibiu, după cum au spus autoritățile, a fost faptul că sibienii nu au respectat măsurile de distanțate. La Sibiu, Raed Arafat a declarat că a fost suficient ca tinerii să se întâlnească la o petrecere și unul să fie infectat. Alți 4 sau 5 s-au infectat și ei. Poate au fost asimptomatici, dar au răspândit virusul mai departe în familie, iar apoi acesta a fost transmis mai departe.

Adela Morar, director adjunct DSP Sibiu, crede că și creșterea numărului de teste efectuate la Sibiu a dus la depistarea mia multor cazuri de infectare. ”Rata a început să crească după ce pacienții asimptomatici sau cei cu forme ușoare au rămas în grija medicilor de familie. Cei interesați direct, familiile acestora au făcut astfel teste. A crescut numărul acestora. Dacă aveam câteva zeci pe zi, am ajuns la sute și sute. Și atunci evident că a crescut și numărul celor depistați pozitiv. Și aceasta ar putea fi o explicație pentru creștrea numărului de persoane depistate pozitiv”

Cât despre decizia de carantinate a Sibiului și a Șelimbărului, Cisnădiei și Tălmaciului, Adela Morar spune că, dacă e să urmărim cum au evoluat cazurile în celelalte localități carantinate din țară, numărul infectărilor ar trebui să scadă. ”Pentru celelalte orașe carantinate înaintea Sibiului s-au făcut deja evaluări și s-a observat că s-au înregistrat scăderi ale numărului de infectări. În unele nu a scăzut atât de mult și CNSU a făcut deja propuneri pentru a se prelungi carantina. În cazul Sibiului va trebui să așteptăm să vedem ce rezultate va avea carantina. Apoi se va decide dacă se impun alte măsuri, sau relaxarea lor, sau prelungirea carantinei…vom vedea. Important este acum ca noi toți să respectăm măsurile și să reducem interacțiunile”, spune Adela Morar.

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Au crescut numarul de cazuri de cand multinationalele au trimis angajatii la testare la clinici private…dar vorbim sa avem ce vorbii…

  2. Da, ne-am pus pile la virus, la un spritz sau la o tuica fiarta, nu-mi mai amintesc dar cu siguranta i-am zis sa nu cumva sa rateze familiile asimptomaticilor!!!

  3. Va rog sa recititi ce a spus dr Morar si sa reformulati titlul. Nu rata de infectare este mai mare de cand sunt tratati pacientii asimptomatici de medicii de familie ci nr de teste a crescut, rata celor depistati pozitiv a crescut prin grija noastra a medicilor de familie.